• Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Kiváló minőségben, olcsótól a prémiumig.

  • Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Minden elképzelését valóra váltjuk!

Furnéros beltéri ajtó

2013.10.26.

Furnéros beltéri ajtó

A klasszikus, valódi fából készült, furnéros beltéri ajtók - természetes szépségükkel - régóta jelen vannak otthonainkban. A modern ajtógyártásban azonban az eredeti fához hasonló, fahatású, un. laminált felületeket is előállítanak. Ezek a reprodukciók árban jóval olcsóbbak a furnéros belső ajtóknál, és megjelenésük esztétikai értéke sem marad el sokkal azokétól.

Vásárlás előtt mérlegelnünk kell, miért szeretnénk furnéros belső ajtót a lakásunkban? A valódi fából készült berendezési tárgy környezetbarát. A tömör fából, vagy furnéros eljárással készült bútorok előállítása során nem kell annyi energiát felhasználni, mint egyéb anyagok esetében. A furnéros belső ajtók iránti kereslet összefügg a fakitermeléssel, az erdőgazdálkodással, a természetvédelemmel. Európában közös erdőgazdálkodási elvek vannak érvényben. Csak e szerint gazdálkodó erdőből kerülhet feldolgozásra a fa. Ennek elismerésére szolgál PEFC –tanúsítvány. Ezáltal ellenőrizhető a furnéros belső ajtónk alapanyaga.

 A laminált belső ajtóknak egyforma a mintázata. Ez unalmas, természetidegen megjelenést kölcsönöz a nyílászáróknak.

 A furnér minden tulajdonsága megegyezik a fával, amiből készül. Mivel a természetben minden fa különbözik a másiktól, ezért a belőlük készült furnéros belső ajtók - erezetüket, színárnyalatukat tekintve - különbözőek, még egy fajtán belül is. Ezért van az, hogy a furnéros belső ajtók igen változatosak. Hosszú évek során érnek, ezét változik a színük: a világosak sötétednek, a sötétek pedig, világosodnak.

 A furnéros belső ajtókhoz leggyakrabban a bükk-, dió-, tölgy- és a juharfa használatos. A belsőépítészeti divat nem ismer határokat. Különleges fafajtákkal – mahagóni, wenge, macore, zebráno - változatos trendeket hoznak létre.

 A kiváló minőségben elkészült furnéros belső ajtók rendkívül esztétikusak. Szimmetrikus a rajzolatuk, és még a fa életkora is látható a mintázaton. A sérülések ellen véd, és a könnyű tisztítást segíti a több rétegű lakk, mellyel a gyártás végén vonják be a furnéros belső ajtók felületét.

 A fának az építészetben, lakberendezésben történő felhasználása terén több évszázados mesterségbeli tudás halmozódott fel. Tapasztalt szakemberek művészi szintre fejlesztették ezt a tevékenységet, melynek alapja a fa tulajdonságainak ismerete. A fa életkora meghatározza a minőséget. Minél idősebb fát használnak, annál értékesebb a belőle készült tárgy, így a furnéros belső ajtó is. A mesterek jól ismerik a fa színét, erezetét, keménységét, ezért biztos tudással és ízléssel kombinálják őket. Faberakások, intarziák készülnek bonyolult technológiával, és különleges pácok használatával.

 A furnéros belső ajtók felületén, hosszú időn keresztül, hagyományosan függőleges vagy vízszintes volt a szálirány. A modern kivitelezés során sokszínű képet mutatnak furnéros belső ajtóink. Kombinálhatóak a szálirányok, de még a fafajták is, egyazon furnéros belső ajtó esetében is. További variációs lehetőséget ad a színharmónia és a mintázat is. Bárki megtalálhatja a számára legtökéletesebb furnéros belső ajtókat. A legkeresettebbek azok a furnéros belső ajtók, amelyek két eltérő színű fából készülnek. Klasszikus párosítás a közel egyszínű bükknek a juharral történő kombinálása.

A vásárlóknak érdemes ellenőrizniük a pontos illesztést, hogy a vételárnak megfelelő minőségű furnérozott belsső ajtók kerüljenek az otthonukba.

vissza