WC ajtó kialakítása, jó működése a lakásban

2015.04.21.

WC ajtó kialakítása, jó működése a lakásban

A fürdőszoba illetve WC ajtó alapjaiban nem különbözik más beltéri ajtóktól. Stílusában, mintázatában, színében össze tudjuk hangolni a lakás egyéb bútoraival, atmoszférájával. Az illemhelyre kerülő ajtó kiválasztásakor azonban különösen fontos a praktikusság figyelembe vétele, ugyanis bizonyos szempontoknak nem árt, ha megfelel.

Mit is érdemes tudni a wc ajtókról, hogy nyíljanak, hogy alakítsuk ki őket? 

Főleg panellakások esetében fordul elő, hogy az első, eredeti WC ajtó cseréjekor olyan új ajtót választanak, melyről hiányzik a szellőző nyílás, ami –bár nem létfontosságú, de- igen hasznos, hiszen a gyakori igénybevétel miatt higiénikusabb érzetet kelt a magasabb fokú szellőztetés. Arról nem is beszélve, ha az illemhely sokszor a fürdőszobában található, ahol mindennapos a hőmérsékletingadozás is, ott ugyanis elengedhetetlen a szellőztetés megoldása.

Ezen kívül lényeges, hogy merre nyíljon illetve, hogy merre nyílhat a wc ajtaja. A panellakásokban általában olyan kicsi a fürdőszoba és az illemhely, hogy csak kifelé nyílhat az ajtó, fordított eset ugyanis nem is lehetséges.  A hely szűke miatt a mosdó helyiségeket nem lehet eldugott zugokba helyezni, azaz kellően elszeparálni a lakás többi terétől, ezért általában egyszerű, nem átlátható kialakítású beltéri ajtókat szokás WC ajtónak választani, üvegezett díszítő betétek nélkül.
Egyedi igények szerint tervezett családi házak esetén viszont szinte megoldható: mindkét irányba nyílhat a mosdó ajtó, sőt akár opálos üveget is kérhetünk rá.
Épp a helytakarékosságból kifolyólag előfordul, hogy műanyag harmonika ajtót választanak illemhely ajtónak, ez azonban több okból sem szerencsés. Egyrészt nem szigetel kellőképpen, sem a hangok, sem a szagok szempontjából, másrészt, egyáltalán nem kelt kellően intim érzetet, vagyis nem biztosít komfortérzetet.
Ezért ilyen esetekben érdemes megfontolni, hogy mit tartunk fontosabbnak, esetleg a nagyobb hely iránti vágyunkat feláldozni azért, hogy a praktikum előnyeit hosszú távon élvezhessük.

Mivel kínálatunkból mindegyik beltéri ajtó típus beépíthető wc ajtónak tekintse meg kínálatunkat ide kattintva.



vissza