A modern kor különlegessége: az MDF beltéri ajtó

2017.08.17.

A modern kor különlegessége: az MDF beltéri ajtó

Látott már ön olyan nyílászárót, amely nem fából, vagy műanyagból készült? Elég csak ránézni modern bútorainkra: csupa letisztult, egyszerű forma, könnyített, agglomerált anyagok... a nyílászáróiparba is betörtek ezek az ötletek. Engedje meg, hogy bemutassam önnek a modern asztalosipar egyik legkitartóbb, legnépszerűbb vívmányát: lássuk mi az az MDF beltéri ajtó!

Elsőként ejtsünk pár szót az MDF anyagról! A legkönnyebb úgy kategorizálni, mint egyfajta mesterséges fát, amely speciális módon készül természetes és ember alkotta anyagok kombinációjából. Ebben az esetben ezek az anyagok a faőrlemény, valamint a műgyanta. Ebből a keverékből meglepően sűrű, kemény és ellenálló táblák készülnek, amelyek rendelkeznek a fa pozitív tulajdonságaival, a negatívakat pedig kiküszöbölik. A megmunkálás a megfelelő szerszámokkal nagyon egyszerűvé válik.

A következőkben nézzük meg, hogyan is készül egy ilyen MDF beltéri ajtó! A folyamat maga a régi üreges ajtók koncepcióján alapszik, ezzel a típussal rengeteget találkozhatunk, ugyanis nem kifejezetten időigényes elkészíteni, és sok anyag sem kell hozzá. Sajnos ezzel arányosan a minősége és ereje sem a legjobb. Ezt az egyszerűséget használja ki a modern nyílászáró is, azonban a gyártástechnológia fejlettsége miatt sokkal jobb minőségű terméket állít elő.

A keretszerkezet, ami az egész alapját adja ezúttal a már jól körülírt MDF-ből készül - keret, mert az anyag nagyon tömör, és túl nagy súlya lenne tömbként. Az üres térbe egyébként távtartó anyag kerül, ez általában erős papírrács, vagy lyukfúrt faforgácslap, néhány esetben styrofoam hab. A keretszerkezetet egy vastagabb MDF lemezzel borítják le mindkét oldalról, így biztosítva a tartósságot, erőt.

Az MDF beltéri ajtó azonban gyűjtőfogalom, több különálló tulajdonságokkal rendelkező kategóriába osztható fel, a csoportosítási alap pedig a felületet fedő burkolat anyaga, milyensége. A burkolat fontos aspektus, hiszen az MDF minden jó tulajdonsága ellenére, egyszínű, textúra nélküli anyag.

A felület szerint kétféle típust különíthetünk el:

  • laminált: a felületet valamiféle laminátum fedi el, általában műanyag fólia.
    • dekorfóliás: papír alapú dekorációs célú fólia, amely alapvető védelmet biztosít a terméknek. Általában ez a típus raktárkészletről gyorsan elérhető a szabványméretekben. A legolcsóbb, azonban nem annyira erős, mint drágább társai.
    • CPL: Masszív, rendkívül ellenálló darabok, melamin akril réteg borítja őket, ami véd a nedvességbeli és a fizikális természetű támadásoktól is. Afféle aranyközépút, kedvező ár, jó minőség jellemzi.
    • vákuumfóliás: Erős, tartós masszív termék ,azonban az árspektrum tetején foglal helyet, a minőségbeli ugrás miatt.
  • festett: a felületre több rétegnyi, kiváló minőségű festék kerül, a tükörsima megjelenés érdekében. A szín szinte bármilyen lehet, hiszen az egész RAL színskála használható, de általában az emberek a fehérre szavaznak - tradicionális, tiszta szín, és olcsóbb is.

A leírtak alapján a képlet nagyon egyszerű: az emberek vagy a "modern házba modern nyílászárót" elv miatt döntenek az MDF beltéri ajtó mellett, vagy régi házukat szeretnék pont a már említett újszerűségével felruházni. Az, hogy ezek a meglátások és elgondolások mennyire tények, vitatható. Egyikük viszont halálbiztos: az MDF beltéri ajtó rohama megállíthatatlan, és nem úgy tűnik, hogy bármikor a jövőben lelassulna az előretörés.

vissza