• Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Kiváló minőségben, olcsótól a prémiumig.

  • Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Minden elképzelését valóra váltjuk!

Az ajtó beépítés 5 legfőbb szabálya lépésekben összefoglalva

2015.03.17.

Az ajtó beépítés 5 legfőbb szabálya lépésekben összefoglalva

Nem elég stílusos és jó minőségű ajtót választani, az ajtó beépítés is gondos tervezést igényel. A nyílászárókat forgalmazó cégek legnagyobb része vállalja az ajtó beszerelést. Ajánlatos ajtó vásárlás esetén a beépítést is az ajtó gyártójától, forgalmazójától kérni. Így esetleges probléma esetén elkerülhető az egymásra mutogatás. Ezek a cégek a felméréstől a beépítésig mindent megoldanak Önnek.

Cégünk teljeskörű szolgáltatást nyújt. Felméréstől a beépítésig, legyen szó új házról vagy felújításról számíthat ránk.


Első lépés: Ajtó beépítés minősége, referenciamunkák

A cégekkel, forgalmazókkal kapcsolatban is érdemes alaposan tájékozódni. Ez az információgyűjtés azért fontos, hogy elkerüljük az olyan kellemetlen szituációkat, amikor az ajtó beépítés követően szorul, lötyög stb. Érdemes megvizsgálni a referenciamunkákat, hiszen azokból sok mindenre lehet következtetni. Egy adott cég mennyire ért az ajtó beépítéséhez, milyen felkészültségű munkatársakkal dolgozik együtt, mennyire számítanak a vásárlók, stb. Milyen árulkodó jelek vannak? Ha a tok és az ajtólap között hézagot találunk, ha lötyög a kilincs, ha akadozik az ajtó nyitása, illetve záródása és így tovább. Ezeket laikus vásárlóként és észrevehetjük, és ennek tudatában dönthetünk a megvásárolandó termék sorsáról. Vagy megvesszük vagy nem.

Második lépés: Az ajtó beépítés során tartsuk nyitva szemünket

Új építésű otthonoknál nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az épület szerkezete még nem végleges, szerkezete még változhat. Ez azt jelenti, hogy ha nem megfelelő módon rögzítik az ajtó elemeit, későbbiekben rések, hézagok alakulhatnak ki. Fokozottan ügyeljünk világos színű beltéri ajtók beszerelésénél, hiszen itt a sötét rések még inkább szembetűnőek lehetnek.

Ha a nyílászárót olyan helyiségbe helyezzük el ahol hidegburkolat található, szintén külön figyelmet kell fordítani az ajtóelemek rögzítésére és az aljzat és ajtótok közötti rés szakszerű tömítésére.

Ezenfelül az ajtókat a végleges burkolat elkészítése és a falfestés után érdemes beszerelni. Napjainkban a legtöbb beltéri ajtó rendelhető utólagosan beszerelhető tokkal, ennek értelmében az ajtó beépítés nem a kőműves feladata lesz.

Beltéri ajtó bontása és beépítése. Előtte és utána.


Harmadik lépés: Hogyan védjük ki a belógó ajtókat ajtó beépítéskor?

Ez a kérdés leginkább üvegajtók esetében merül fel. A szerelők nagy része iskolai évei alatt még úgy tanulta a szakmát, hogy az ajtók rögzítésére elegendő PUR habot használni. Ezzel szemben napjainkban egyre több olyan ajtót vásárolnak az emberek, melyeknek súlya meghaladja a 40kg-ot. Természetesen ebben az esetben nem lesz elegendő a tömítő anyaggal való rögzítés, további megoldások szükségesek. Ilyen praktika a csavarkötéssel történő rögzítés.

Negyedik lépés: Mit tehetünk akkor, ha nem akarunk lötyögő kilincseket?

A lötyögő kilincs nem mindig a szakszerűtlen beszerelésre vezethető vissza. Sokan úgy vannak vele, ha sikerült kiválasztani az ajtót, a kilincs megvásárlása már csak másodlagos dolog. Ha tucat terméket választunk, nagyobb az esélye a későbbi hibák felbukkanásának. Általában egyszerű csavarokkal szokás felszerelni a kilincseket, és fél év múlva meg is lesz a negatív eredménye: lötyögő, kattogó, használhatatlan kilincsek. Igyekezzünk úgynevezett átmenetes csavarozású terméket vásárolni. Ajtóink kiegészítőit is különböző stílusokban rendelhetjük, legyen szó retró, klasszikus, modern irányzatról. De soha ne helyezzük az esztétikát a funkcionalitás elé! Talán ezek a legfontosabb szabályok a kilincs megválasztásának szempontjából. Szerelési hibáról akkor beszélünk inkább, amikor a szakember túlságosan meghúzza a csavarokat, így a zár szorulni kezd.

Ötödik lépés: A helyiség levegőjének páratartalma. Mi az ideális érték? Milyen lehetőségeink vannak speciális helyzetekben?

A beltéri nyílászárókat különböző klímaosztályokba szokás besorolni. Első lépésként mérjük meg az adott helyiség nedvességtartalmát, hogy ennek megfelelően tudjunk kategóriát választani. Az első klímaosztályú termékek ellenállnak 23 °C hőmérsékletű helyiségben közel 25-30%-os, míg 15-18 °C-nál 50%-os páratartalomnak. Speciális helyzetben 2. illetve 3. kategóriába besorolt ajtók szükségesek. Magyarországi forgalmazóink rendelkeznek ilyen típusú nyílászárókkal, ezek is bármilyen felszínnel, mintázattal, kiegészítőkkel rendelhetőek. Ilyen egyedi helyzet léphet fel például nedves téri helyiségekbe való ajtóknál.

Az ajtók vetemedésének, deformálódásának megelőzésére szolgál a rendszeres szellőztetés.

vissza