Az MDF beltéri ajtó: öt gyakori tévhit!

2017.10.12.

Az MDF beltéri ajtó: öt gyakori tévhit!

Sokféle tévhit terjed futótűzként az MDF beltéri ajtó tulajdonságairól, hasznáról. De lehet ezeknek valami igazságtartalma, vagy nem állnak meg a tények ismeretében? Vessünk erre egy körültekintőbb pillantást!

Mielőtt azonban megnéznék mik is ezek a roppant gyakori, köznyelven terjedő tévhitek, dezinformációk, vessünk egy pillantást arra miként is készül egy modern beltéri ajtó! A folyamat maga annyira újszerű, hogy talán még öreg, tapasztalt asztalosoknak is szolgálhat némi új információval eme cikk ezen része.

A nyílászáró alapszerkezete egy MDF nevezetű anyagból készül. Ez egy mozaikszó, ami nem egy ismert magyar politikai pártot jelöl, hanem egy mesterséges faanyagot, amelyet úgy állítanak elő, hogy faőrleményt kevernek műgyantával, majd a masszát táblásítják. Erről kapta eredeti elnevezését is: Medium Density Fibreboard, vagyis Közepes Sűrűségű Farostlemez.

Ezen táblákból szabják ki a szerkezeti elemeket: a tok teljes egészében ebből készül, a nyíló viszont más tészta, egy keret, amelyet később fedőlemezzel borítanak le két oldalról. Mi kerül a belsejébe, kérdezhetnénk teljesen jogosan. Miért nem tömör az ajtó?

Nos, ennek oka roppant egyszerű: az MDF rendkívül nagy fajsűrűségű anyag, így a nyíló roppant nehézzé válna. Emellett, így egy táblából elkészíthető több nyílászáró is, sokkal takarékosabb. A "lyukakba" távtartó és merevítő anyagok kerülnek, például papírrács, lyukfúrt faforgácslap - hasonló a bútorgyártásban használthoz, mindössze vastagabb - vagy épp styrofoam hab. Ezzel a nyílónk váza már készen áll, már csak a borításról kell gondoskodnunk, erre pedig számos jó lehetőségünk van: két nagy típus különböztetünk meg, így egy belső nyílászáró lehet laminált, vagy festett.

A laminálton belül olyanokat találhatunk, mint a dekor, amely a legolcsóbb, legegyszerűbb lehetőséget képviseli, a CPL, amely drágább, de minőségileg is többet nyújt, így arany középútként szokás emlegetni. A festett kevésbé komplikált: több réteg kiváló minőségű festéket visznek fel a felületére, ami miatt az makulátlan, és tükörsima lesz. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezen a nyílászárók közül egyik sem szorul utólagos felületkezelésre soha többé.

Most hogy tudjuk, hogyan is készül egy MDF beltéri ajtó, nézzük meg azokat a tévhiteket, lássuk, mennyi lehet az igazság bennük!

1, Nem olyan erős, mint fából készült társai

Talán a legkitartóbb tévhit. Sokan odáig is elmennek, hogy azt mondják, a termék papírból van a régiekhez képest, pedig ez nem is lehetne messzebb az igazságtól. Akármelyik verziót választjuk, egy kemény, ellenálló külső héjat és egy erős belső keretszerkezetet kapunk, ami kiállja a hétköznapok kihívásait - egyes típusokra akár fel is csimpaszkodhat.

2, Nem olyan mutatós, mint fából készült társai

Ez a vélekedés lassan kivész a köztudatból, ugyanis alapvetőleg sem volt soha semmi, ami erre utalt volna. Egy fa termék nézhet ki fának, vagy lehet egyszínűre mázolva. Ezzel ellentétben, egy ilyen beltéri ajtó sokféle mintázattal jöhet, a marásminták sincsenek kizárva, sőt, a festett kivitel esetében az egész RAL színskála adta lehetőségek érhetőek el.

3, Műanyagból van

Ahogy a gyártástechnológia ismertetése során láthattuk, ez sincs a valóság közelében. Habár az MDF nem természetes anyag, az alapja mégis fa - mindössze kiküszöböli annak gyengeségeit.

4, Sokkal drágább, mint fából készült társai

Mivel az anyag sokkal takarékosabb, és előállítása is gyorsabb, olcsóbb, így maga a nyílászáró is olcsóbban készülhet el. Megmunkálása is gyorsabb, így igazán modern termék, egy modern korba.

5, Nem nyújt annyi lehetőséget, mint fából készült társai

A többi pont cáfolata eléggé jól demonstrálja ennek hamisságát is. Már a legegyszerűbb dekorfólia is hatféle szín közül enged választani, a CPL ezt növeli 60 fölé, a festett lehetőségei pedig a végtelenbe tartanak.

Ha ez a beltéri ajtó felkeltette az Ön érdeklődését is, keresse munkatársainkat! Nálunk a minőség és a siker garantált.

vissza