Beltéri ajtó a lakáskultúrában

2013.10.26.

Beltéri ajtó a lakáskultúrában

Életünk során alig, ha van fontosabb kérdés otthonaink megteremtésénél. Építkezünk, felújítunk, alkotunk. Berendezzük lakásunkat, melynek fontos részét képezik a beltéri ajtók is. Bizonyára sokat segíthetnek a belsőépítészek, lakberendező szakemberek a tervezésben, a kivitelezésben. Így van ez a belső ajtók esetében is.

Azonban semmi nem történik a tulajdonosok igényeinek, elvárásainak figyelembe vétele nélkül. Innen indul el az a komplex alkotási folyamat, melynek szerves részét képezi a belső ajtók stílusának megválasztása.

Sok-sok gyűjtőmunkát igényel az építkezés, felújítás és a lakberendezés: anyagokról, árakról, lehetőségekről, kivitelezőkről való tájékozódást, költségvetést, vásárlást foglal magába a belső ajtók esztétikai funkciója az utóbbi időben lényegesen megnőtt. Egy jól megválasztott belső ajtó része a lakáskultúrának.

A kulturált otthon kialakítása azon múlik, fontosnak érezzük-e a harmónia megteremtését. Ki tudjuk-e használni lehetőségeinket a cél érdekében, megtaláljuk-e a legmegfelelőbb belső ajtókat és más berendezési tárgyakat.

Amikor egy harmonikus lakásba belépünk, legyen az bármilyen stílusú, jól érezzük magunkat. Ahol pedig nem találunk a tárgyak, berendezések, színek, formák között összhangot, ahol kaotikus képtárul elénk, nem találjuk helyünket. Jó tervezés esetén a belső ajtók tökéletesen illeszkednek a lakás egészébe, akárcsak a padlóburkolatok és egyéb berendezési tárgyak.

 A belső ajtók és egyéb tárgyak megválasztásának alapvető szempontja, hogy milyen használatnak vannak kitéve. Tehát nemcsak az esztétikum számít, hanem az anyagok használati értéke, minősége és kopásállósága is. Az sem mindegy kik és milyen célra veszik igénybe az adott helyiséget. Az egész család által állandóan használt fürdőszoba, konyha, vagy esetleg egy vendégszoba sajátos belső ajtót, burkolatot igényelnek.

Néhány évtizede még nem volt több egy belső ajtó, mint pusztán nyílászáró.

Nem is volt igazi választási lehetőség a kereskedelemben. A jobb módú emberek asztalossal gyártattak maguknak egyedi ízlésük szerint való beltéri ajtókat, meglehetősen drágán. Ma viszont a belső ajtók óriási választéka áll bárki rendelkezésére, színben, típusban és árban egyaránt.

Ez a kínálatbőség, felületi sokféleség, kiviteli variáció lehetővé teszi, hogy a belső ajtók ne csupán nyílászáró szerepet töltsön be, hanem akár bútordarabként is funkcionáljon. Meghatározhatják lakásunk összképét. Különösen a színek tekintetében kell nagyon körültekintőnek lennünk. A beltéri ajtók színük és formájuk által kapcsolódnak a falakhoz, padlóburkolatokhoz, és a bútorokhoz. A tökéletes illeszkedést szolgálják a kiegészítők is: kilincsek, üvegezés, fa-fémrátétek stb.

Vannak olyan beltéri ajtók, melyek mindkét oldala más-más színűre van festve.

Így a szobák eltérő színvilágához igazodnak belülről, viszont egy előszobából nézve egységes képet mutatnak az ajtók.

Számos eljárással, pl. különböző alapanyagok kombinálásával érhetjük el, hogy a belső ajtóink illeszkedjenek az adott enteriőrbe. Elengedhetetlen tulajdonsága a belső ajtóknak a formavilág és a kivitel. Nem mindegy, hogy pl. boltívesek, vagy minimalista stílusúak a beltéri ajtók.

A tokok formái is nagyban igazodnak a lakás stílusához, attól függően, hogy lekerekített, vagy sarkos formák dominálnak az adott térben.

Mivel a lakberendezés vizuális élményeken alapul, legbiztosabban úgy tudjuk eldönteni, hogy két anyag illik-e egymáshoz, ha a valóságban egymás mellé tesszük. Ezért a tervezéshez elengedhetetlen egy látványterv elkészítése. Együtt látva egészen más élményt nyújtanak a beltéri ajtók és a vele összefüggő padlóburkolatok, mint külön, külön.

Ez nagyfokú biztonságot ad terveink végrehajtásához.

vissza