Beltéri ajtók beépítése és a páratartalom

2015.05.11.

Beltéri ajtók beépítése és a páratartalom

Miután megvásároltuk a legmegfelelőbb beltéri ajtókat, érdemes azoknak a beépítését is alaposan átgondolni. Minden esetre ne kezdjünk bele magunk a munkálatokba, hiszen nem vagyunk profi beszerelő szakemberek. A beltéri ajtókat forgalmazó Cégek vállalják azok kiszállítását, lakásfelújítás esetén a régiek bontását, az újak beépítését, beállítását.

Mire ügyeljünk a beltéri ajtó beépítése során?

Mielőtt röviden összefoglalnám a legfontosabb tudnivalókat, előjáróban érdemes még annyit megjegyezni, hogy a Cégek referenciamunkáit vagy bemutató termi nyílászáróit vizsgálódó szemekkel figyeljük. Sokat elárulnak az adott Cég hozzáállásáról, munkatapasztalatáról, beépítés minőségéről, munkatársainak szakértelméről.

Építkezés során sokakban felmerül az a kérdés, hogy melyik fázisban érdemes a nyílászárókat beszerelni. A tapasztalatok alapján mindenképpen a burkolat végleges elkészülte, illetve a falak festése előtt kell a belső ajtókat beépíteni. Manapság divatosak és egyre jobban elterjedtek az úgynevezett utólagosan beszerelhető tokkal rendelkező beltéri ajtók, a nevéből is egyértelműen kiderül, hogy ebben az esetben nem lesz szükség kőművesre a beépítésre. Ezeket a nyílászárókat az építkezés legutolsó mozzanatában kell beszerelni.

Páratartalom figyelembe vétele mennyire fontos?

Nagyon! A beszerelési munkálatok figyelemmel kísérése mellett, két dolgot lehet kiemelni, ami mindenképpen a vásárlók feladata. Ez a két feladat a levegő páratartalmának ellenőrzése és a beépítés elvégezte után a megfelelő szellőztetés. Ugyan is a beltéri ajtók a levegő páratartalmának változására vetemednek a leginkább. Az első, még a beszerelést megelőzően ha felmerül, hogy magas lehet a páratartalom a lakásban, mindig meg kell mérnünk vagy méretnünk az adott helyiség páratartalmát. Magas páratartalom árt a nyílászáróknak. A magas páratartalmat szellőztetéssel, a falak kiszáradásának megvárásával lehet elérni. Ha tudjuk előre, hogy az átlagosnál magasabb páratartalom lesz a jellemző a lakásunk bizonyos helységeiben akkor figyeljünk oda a nyílászáró anyagának kiválasztásakor. A várható páratartalom tudatában válasszuk meg nyílászáróinkat, itt különböző klímakategóriákba való besorolás lesz segítségünkre. Második fontos feladatunk a belső ajtók beépítése után a beszerelést követő rendszeres szellőztetés. Ha csak egy kicsit is, de ezzel hozzájárulhatunk nyílászáróink megfelelő karbantartásához.

vissza