• Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Kiváló minőségben, olcsótól a prémiumig.

  • Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Minden elképzelését valóra váltjuk!

Beltéri ajtók furnér felülettel

2015.02.19.

Beltéri ajtók furnér felülettel

Egy klasszikus ajtófajta- mely már hosszú idők óta lakásunk dísze- a furnéros beltéri ajtó. Az újszerű ajtógyártási technológiának köszönhetően, a laminált megoldások révén a fa természetes vonásai hűen visszaadhatóak. Ezeknek a laminált kivitelezéseknek ára jóval alacsonyabb, viszont megjelenésükben elmaradnak a furnéros nyílászárókhoz képest.


Mielőtt útnak indulunk fontos átgondolnunk, miért is szeretnék ilyen típusú ajtót vásárolni? Valódi fából készült beltéri ajtók esetében fontos szempont lehet az, hogy gyártásához kevesebb energia kell, igazán környezetkímélő megoldás. Egy úgynevezett PEFC nevű igazoló okirattal lehet ellenőrizni a furnéros nyílászáró eredetét. Napjainkban nagyon fontos közvetlen természetünk védelme, a gyártók igyekeznek minél kevesebb fát felhasználni a furnéros kivitelezéshez. Európában szigorú kontroll alatt van a fakitermelés, fafeldolgozás. Ezekhez a jogszabályokhoz alkalmazkodva készülnek a valódi fából előállított nyílászárók.

A laminált kivitelezés jellemzője, hogy mintázata egyhangú, így nem tükrözi a fa valódi szépségét.

A furnér minden sajátossága összhangban van a fáéval. A természetben se találunk két egyforma fát, így a belőlük készült furnéros ajtók között is millió egy fajta árnyalat, mintázat, erezet figyelhető meg. Az évek során, a fa természetes érésének köszönhetően, színük változik: a sötétek világosabbá válnak, a világosak pedig besötétednek.

Furnéros beltéri ajtóknál találunk klasszikus bükk, tölgy, dió kivitelezést; az extrémebb felszíneket kedvelők kérhetik mahagóni, wenge, macore, zebránó stílusban is.

Egy igazán jól kialakított furnéros ajtó rendkívül dizájnos lehet. Mintázatából gyakran lehet következtetni a fa életkorára, rajzolata arányosan van kialakítva. A gyártás során utolsó lépésként lakkal vonják be az ajtókat, mely egyrészt megnöveli az ellenálló képességét a külső behatásokkal szemben, másrészt megkönnyíti az ajtó tisztíthatóságát.

A fával történő munkával kapcsolatban, évtizedek óta hatalmas hagyaték maradt ránk. Érdemes tudni, hogy egy fából készült beltéri ajtók minőségét meghatározza az alapanyag kora. Minél idősebb fából készül az adott nyílászáró, annál nagyobb az értéke. Szakértő munkatársaink ismerik a modern ajtógyártási technológia összes csínyát-bínyát, a fa tulajdonságit, így bátran variálják a felszíneket, pácokat, festési eljárásokat.

Tradicionálisan a furnéros beltéri ajtók száliránya vertikálisan vagy horizontálisan helyezkedett el. Napjainkban egyre divatosabb a szálirányok variálása során létrejövő forma. Ezen felül népszerű még a különböző színű fából készült kivitelezés is. A variálások, kombinálások tárháza végtelen, fantáziájának ne szabjon határt!

vissza