Beltéri ajtók panellakásba

2015.03.22.

Beltéri ajtók panellakásba

Beltéri ajtók cseréje kapcsán többféle szerkezetű épülettel találkozhatunk. A belső ajtókat minden féle ház vagy lakás típusba tudni kell beépíteni vagy ki kell tudni cserélni. Ezen cserék között az egyik megoldandó feladat a beltéri ajtók panellakásba való beszerelése is. A beltéri ajtók panellakásba való beépítése természetesen mára szinte minden ajtócsaláddal egy kiforrott munkafolyamat tud lenni.

Alapvető különbség beltéri ajtók panellakásba szerelésekor a többi szereléshez képest, hogy számolnunk kell ezeknél az épületeknél, az eltérő falszerkezeti kialakításokkal és a különösen vékony falvastagságokkal. Míg egy extrémen vastag vályogfalnál akár 50-60 cm falvastagság is lehetséges (amit szintén tudni kell megoldanunk), panellakásokban ez jóval kevesebb, kb. 8-10 cm, kirívóbb esetben még ennél is kevesebb, akár 4-5-6 cm is lehet.

Ezekben az esetekben nem gyárthatunk 4-5 cm széles tokokat mivel azoknak semmi tartásuk nem lenne. Ezért ezekre a falnyílásokra általában (típusonként változó) 8-10 cm vastag tokszerkezeteket készítünk, mivel ezeknek már megfelelő a tartásuk. Aztán ezeket a tokokat egy vagy két oldalról vissza duplongolunk. Ennek hatására a tokok fal vastagsága akkora méretűre változik amekkora a panellakás falvastagsága. Így a beltéri ajtók panellakásba esztétikusan beszerelhetőek. Létezik egy másik megoldás is a duplungolást nem előnyben részesítők részére: gipszkarton segítségével meg lehet vastagítani a falakat, kiegyenlíteni a nem egyenletes fogadófüleket, vagy esetleg betonvágó koronggal levágni azokat. Ezek plusz munkával járnak és nem utolsó sorban sok kosszal és törmelékkel.

beltéri ajtó méretei

Beltéri ajtó tokjának méret elnevezései

Fontos kritérium a belső nyílászáró kiválasztása előtt, hogy a beltéri ajtók panellakásba mindig egyedi méretben kell, hogy készüljenek. Ennek az az oka, hogy minden panellakás az ő rá jellemző belső nyílászárókkal készült. De sajnos egyik sem a magyar szabványt követte. A jó hír, hogy van megoldás! A belső nyílászárók nagy része mára egyedi méretben is készíthető felár felszámolása nélkül.

Nálunk kapható beltéri ajtók közül mindegyik típus szerelhető panellakásba a dekor belső ajtók kivételével.


Tekintse meg itt beltéri ajtó kínálatunkat panellakásba


Legkedvezőbb árfekvésű beltéri ajtók panellakásba:

CPL belső ajtók

Magasabb árfekvésű minőségi beltéri ajtók panellakásba:

Fehér, festett belső ajtók

Laminált, vákuumfóliás belső ajtók

Furnér belső ajtók

Mdf belső ajtók

 

Beltéri ajtók panellakásba, mindig mérjünk alaposan

Belső nyílászáró vásárlása előtt, mindig tudnunk kell a pontos méreteket ahhoz, hogy elkerüljük az olyan későbbi kellemetlen szituációkat amikor megvásárolt belső nyílászárónk nem fér be az falnyílásba. Különösen legyünk tekintettel a beltéri ajtók panellakásba való beépítése kapcsán, hiszen itt extrém esetben nagyon vékony falak is előfordulhatnak. De hogyan is kell számolni a falvastagságot? Minden esetben a végleges festésre vagy tapétázásra előkészítet felületet jelenti a falvastagság. Ezt pontosan meg kell mérni, akár több ponton is, és felmérési jegyzőkönyvben rögzíteni. Az úgynevezett állíthatósági tartománya +5-10 mm között változik típustól függően. Ez arra szolgál, hogy a falban lévő egyenlőtlenségeket felvegye. Sokszor szükség is van rá. A beltéri ajtók panellakásba nem csak a falvastagság kapcsán egyediek. A szélességük és a magasságuk sem a magyar szabványnak megfelelő. Ezért ezeket a méreteket is mm pontossággal rögzítjük. Nem kell félni az egyedi mérettől, manapság szinte minden belső nyílászáró rendelhető egyedi méretben felár nélkül.

vissza