Beltéri ajtók toló kivitelben

2014.03.03.

Beltéri ajtók toló kivitelben

A tolóajtók a beltéri ajtók speciális, típusai közé tartoznak. Különösen ajánlottak olyan házakba és lakásokba, ahol szeretnénk az összes rendelkezésre álló teret kihasználni.
A tolóajtók a hagyományos beltéri ajtókkal szemben óriási előnnyel rendelkeznek. Ha nyitjuk vagy zárjuk őket, nem keletkezik holttér.

Míg a beltéri ajtók nyitásuk során helyet vesznek el a térből.  Ez különösen fontos akkor, ha a lakás kicsi, és már eleve helyszűkében vagyunk. Persze a kellemetlen helyzetet megoldhatja egy kisebb-nagyobb térbővítés is, de a legtöbb esetben ez nagyon drága és időigényes is. Sokkal jobb döntést hozunk, ha a hagyományos beltéri ajtót kiváltva egy praktikus tolóajtóval szereljük fel lakásunkat.

A beltéri tolóajtó egyik legfontosabb funkciója tehát a helytakarékosság. Sem nyitás, sem zárás esetén nem keletkezik holttér és a szoba minden négyzetcentimétere a lakók rendelkezésére fog állni. Tolóajtóval választhatjuk el a szomszédos helyiségeket, de eltakarhatjuk vele a falat elcsúnyító festési hibákat, lyukakat, repedéseket is.

Kifejezetten kényes a fürdőszobai ajtók kérdése. Ha például ide befelé nyíló beltéri ajtót szeretnénk, sok esetben – szó szerint – ellenállásba fogunk ütközni. A fürdőszoba bejáratára remek megoldás lehet egy tolóajtó beszerelése, mert így ha benyitunk, az ajtó szárnya nem ütközik a fürdőkád vagy a vécécsésze falának. Azt viszont tudni kell, hogy míg a hagyományos nyíló beltéri ajtók légmentesen zárnak a toló ajtókról ez nem mondható el. A beltéri ajtók gumira zárnak , a toló ajtók a fel síkja előtt siklanak el.

Ha a tolóajtó elsődleges szerepének az elválasztást jelöltük ki, érdemes az ajtó mindkét oldalát azonos felületű anyagból készíttetni. A legjobb minőségű darabok olyan anyagból készülnek, hogy a panelek súlya ne haladja meg a 40 kg-ot. Ha a tolóajtó ennél nehezebb, már nehézkes lesz a mozgatása.

Praktikus megoldás lehet, ha könyvespolcok, tévé- vagy hifi berendezések mögé építtetünk be tolóajtót. Ha ezekre nincs szükségünk, nem látszanak, de ha egy kis zenehallgatásra vagy tévénézésre támad kedvünk, csak elhúzzuk a szoba hangulatához tökéletesen illő, szépen megmunkált tolóajtót, és máris új távlatok nyíltak. Itt megint csak ki kell hangsúlyozni a beltéri ajtók előnyét! Ugyan is mivel a beltéri ajtók gumira záródnak sokkal jobban hangszigetelnek.

Tolóajtó beépített szekrényekhez

Egy relatíve kis alapterületű szobában nem kis fejtörést okoz, hogy miképp helyezhetnénk el a ruhásszekrényt. Kiváltképp igaz ez, ha a család több hölgytaggal is rendelkezik. Nos, egy tolóajtó ezt a problémát könnyedén megoldja.

Helyszűke esetén erősen megfontolandó egy beépített szekrényes megoldás. Mérjük fel, hogy pontosan mennyi ruhát akarunk tárolni, és ehhez mekkora hely szükséges. Magától értetődő, hogy a szekrény elé tolóajtót kell felszereltetnünk, hiszen ez az ajtótípus nem foglal el működtetésekor felesleges helyet.

Érdemes egy kis időt rászánni, és átgondolni, hogy milyen anyagú, színű és mintázatú tolóajtó lenne a legjobb választás. Mivel ezek az ajtók rendkívül ellenállóak és hosszú életűek, jól fontolja meg a döntést, mert az így kiválasztott tolóajtó ezután sok-sok évig lesz szobája dísze. Ezek az ajtók ugyan azzal a mintával és színekkel készülnek mint a hagyományosan nyíló beltéri ajtók. Ha kiválasztotta a szimpatikus beltéri ajtót ugyan olyan úgy fog kinézni a toló kialakítása is.

Milyen tolóajtó típusok közül választhatunk?

Elsődleges tényezőként a nyílás méretét kell megemlítenünk. Ez határozza meg, hogy egyszárnyas vagy kétszárnyas tolóajtó szükséges-e a térelválasztáshoz. A beépítés módja alapján szintén két csoportra oszthatók a típusok: megkülönböztetünk fal előtt futó és falban futó tolóajtókat.

Látványos, szemet gyönyörködtető megoldás lehet egy szépen kivitelezett, ízlésesen megmunkált fal előtt futó tolóajtó. Ebben az esetben az ajtó egy takaróléc mögé helyezett sínen fut, amit a fal síkjára vagy a plafonra szerelnek fel.

A másik lehetőség, amivel még a falfelületet sem veszítjük el, a falba beépített tolóajtó. Kivitelezésekor a fal elé egy másik, gipszkartonból vagy téglából készült falat húznak, és ebben helyezik el a sínt.

 

vissza