Dekorfóliás beltéri ajtó – az egyszerű és gyors megoldás

2017.09.07.

Dekorfóliás beltéri ajtó – az egyszerű és gyors megoldás

Mi is a dekorfóliás beltéri ajtó? Ahogy a nevéből is adódik, ez egy nyílászáró, amely a házaink, lakásaink helyiségeinek elválasztására szolgál. Nevét a felszínét borító anyagról kapta, amelyet egy MDF-nek nevezett anyagra visznek fel.

Ez faőrleményből és műgyantából készül, amelyet táblásítanak nagy méretben. Ebből vágják ki később azokat az elemeket, amelyekből elkészül maga az ajtó, annak a lapja és a tokja egyaránt. Nagyon hasznos és megbízható anyag, mivel a fával ellentétben nem fog elvetemedni, mivel nem találhatóak benne görcsök, és a nedvességgel szemben is jóval ellenállóbb. Egyetlen „hibája”, hogy nagy fajsúllyal rendelkezik, emiatt egy darabban nem érdemes használni.

  • Mi a különbség eközött és a többi MDF-ből készült nyílászáró között?

Ez a termék képviseli a legolcsóbb kategóriát, társai ennél drágábbak. A benne lévő alapanyag mennyisége kevesebb, mint a többiben, ettől függetlenül a funkcióját tökéletesen betölti. Szerkezetüket tekintve hasonlóan készülnek: van egy külső, MDF váz, amelyre kerül a borítás. Belsejét más-más anyaggal töltik, ilyen lehet például a tömör vagy a kikönnyített, más néven lyukfaragott faforgács. Méretét tekintve ebből csak a Magyar Szabványnak megfelelőek készülnek, míg a CPL és festett változatok esetében lehetőség van egyedi méretre is.

  • Mik a Magyar Szabvány méretei?

Szimpla kivitel esetében: 75×210 cm, 90×210 cm, 100×210 cm.

Kétszárnyú kivitel esetében: 150×210 cm, 180×210 cm, 200×210 cm.

A dekorfóliás beltéri ajtó esetében ezen lehetőségek közül lehet választani.

  • Mekkora választékból lehet rendelni?

Összesen hatféle változat található meg nálunk a mintázat tekintetében, amelyek a legnépszerűbbnek bizonyultak a vásárlók szemében. Ez első olvasatra kevésnek tűnhet, azonban lehetőség van arra, hogy az eredeti összképen módosítsunk. Erre az egyik módszer, mikor a telt változatot üvegessé alakítják. Ilyenkor kimarják a felületből a kiválasztott mintát, majd ebbe helyezik el az üveglapot. Ahhoz, hogy ez szépen mutasson, üvegszegőkkel veszik körbe a területet. A másik lehetőség, hogy krómcsíkokat helyeznek el a nyílászáró felszínén. Pár kikötés van ezzel kapcsolatban, amit be kell tartani: a fémcsíkok nem keresztezhetik egymást, és függőlegesen vagy vízszintesen kell elhelyezkedniük.

  • Mitől lesz egyszerű és gyors megoldás a dekorfóliás beltéri ajtó?

Ez a Magyar Szabványhoz köthető elsősorban. Mivel csak ebben a méretben készülnek, könnyebb a gyártási folyamatuk, valamint van olyan változat (a leggyakrabban rendeltek csoportja), amely raktárkészleten is megtalálhatóak. Mivel azonban többféle változat létezik belőlük, elhelyezés és tárolás szempontjából nem célszerű az összeset raktáron tartani. Gondoljunk csak bele: az egyes helyiségeknél másféle nyílási iránnyal kell számolni, kétszárnyú kivitel esetében pedig a második szárny kialakítását az elsőhöz kell igazítani.

Projektek esetében, mikor sok nyílászáróra van szükség rövid időn belül, ez tökéletes megoldást nyújthat. Másfelől otthon is érdemes lehet ilyet használni, ha nincs konkrét elképzelésünk arról, mit is szeretnénk pontosan, vagy nincsenek extra igényeink ezzel kapcsolatban.

  • Hogy lehet dekorfóliás beltéri ajtóhoz jutni?

A legegyszerűbb, ha felveszi velünk a kapcsolatot. Debrecen területén ingyenesen fel tudjuk mérni az otthonában található falnyílások méretét, így könnyedén elkerülhető, hogy nem megfelelő méretet rendel meg a vásárló. Budapest területén ez 3000 forintba kerül, amely megrendelés esetén beleszámít a végösszegbe. A rendelést követően gondoskodunk az áru kiszállításáról és beszereléséről egyaránt. Igény szerint az előző nyílászárót is el tudjuk szállítani, amennyiben nem szeretne ezzel fáradozni.

vissza