Engedje be a fényt - az üveges ajtó

2017.11.23.

Engedje be a fényt - az üveges ajtó

Az üveges ajtó nem mai találmány. Még nagyszüleink otthonában is találkozhattunk régies, többféleképpen felosztott ablakokkal. Régóta díszítjük nyílászáróinkat különféle mintázatú és színű berakásokkal, és ez alól a modern fajták sem kivételek. Ez egy praktikus és szép dizájn, mely átengedi a fényt. Nézzük, hogyan készülnek, és milyen darabok közül választhatunk!

A beltéri ajtók különböző típusairól sokat olvashatunk. Az utólag beszerelhető, MDF-ből készült, laminált darabok: a dekorfóliás, a CPL, a vákuumfóliás és a festett. Ezek mindegyike egyedivé tehető mindenféle formával, berakással. Természetesen mindegyik elérhető üveggel is. A különbség csak annyi, hogy az elsőt csak előre elkészített dizájnal választhatjuk. Az edzett üveg is kivételt képez, hiszen a termék két részének elválasztása, és üveggel helyettesítése sokkal súlyosabbá teszi, ezért ahhoz szükségeltetik egy valamivel vastagabb és strapabíróbb felépítés. Ennek a modern dizájnú CPL ajtó már eleget tesz, és igen látványos végeredmény érhető el vele.

Lássuk a további technikai információkat! Az üveges ajtó méretbeli korlátozásai nem különböznek az átlagosétól.  A magyar szabvány 210 centi magas, és 75-100 cm széles. Lehet kétszárnyú is, így ennek a duplája is elérhető. Nem kell kétségbe esnünk, ha más a falnyílás mérete, vagy esetleg különleges igényeink vannak kifejezetten magas, vagy kerekesszékes lakók számára. A méret 5mm-es léptékkel növelhető egészen 215 cm-ig magasságban, szélességben pedig 110 cm a végső érték, melyen már a tolószék is kényelmesen átfér.

Az üveges ajtó dísze általában üvegszegő léccel kerül berakásra. A színe és mintája szinte bármilyen lehet, amit el tudunk képzelni: lehet áttetsző, sötét, színes, tejüveg, és sok más ismert típus. Akár a nappalink bejárata is igazán különleges hangulatúvá tehető katedrálüveggel, mely kissé gótikus hatást kölcsönöz.

Érdemes funkcióban is gondolkodnunk, ha ablakot szeretnénk a térelválasztónkba. Bent általában nem szeretünk belátni a szobákba, de egy mintás vagy füstüveg épp eléggé torzít ahhoz, hogy lássuk, ha valaki belépni készül, de a másik oldalról senki ne lásson be. Ha épp az ellenkezője a cél, az egyszerű síküveg is berakható. Ez utóbbi inkább olyan helységeknél lehet jó, amik nem mindennapi életünk részei, hisz kizárja a biztonságos magány lehetőségét. A bejárathoz is kitűnő, hisz nem kell kukucskálón át kinéznünk. Természetesen az üveges ajtó elsődleges célja a látvány, ezért mindenképp fontos átgondolni, hogy hol, milyen hangulatot szeretnénk elérni. A savmart modern kinézetet, míg a mintásabb inkább régies hatást ér el. Régen divat volt például a faerezetet utánzó, domború forma is.

Persze az üveges ajtó semmilyen hátrányt nem szenved más fajtákhoz képest: ugyanúgy elláthatók más elemekkel is, legyen az krómcsík, intarziás minta, vagy egyedi marás. Külön hasznos kiegészítők, mint a szellőzőnyílás, szigetelés, vagy akár küszöb is vásárolható bele vagy hozzá.

Ezek a termékek színt és átláthatóságot visznek a helységekbe, mely nem egy utolsó szempont senki számára. Sötétebb, rosszul bevilágított szobákhoz épp ezért gyakran használt megoldás. Mint ön is láthatja, rengeteg lehetőség létezik arra az esetre, ha szeretne ilyet otthonába, vagy egy irodahelységbe. Ára a modern és költséghatékony MDF miatt nem túlzottan magas, ellentétben a klasszikus fával szemben, így pénztárcánkba sem kell mélyen belenyúlnunk egy érdekesebb termék elérése érdekében. Válogasson a különböző változatok közül az interneten honlapunkon, vagy érdeklődjön személyesen elérhetőségeinken!

Üveges ajtó

vissza