Fürdőszoba ajtó – teli vagy üveges?

2017.10.19.

Fürdőszoba ajtó – teli vagy üveges?

Amikor lakásfelújításra kerül a sor, az ún. vizes helyiségek mindig kiemelt figyelmet kapnak. A tulajdonosok nagy gonddal választják ki a csempéket, a zuhanyzót vagy fürdőkádat, valamint a fürdőszobabútort. Aztán, amikor már azt gondolják, hogy összeállt a fejükben a teljes kép, akkor jön még egy nagyon fontos kérdés: Milyen beltéri ajtó legyen a helyiségekben, illetve ezek mekkora üvegfelülettel rendelkezzenek?

A kérdés különösen fontos a fürdőszoba ajtó esetében, mivel itt a tisztálkodás során mindenki megszabadul a ruháitól. Természetesen a nyílászárókkal foglalkozó cégek minden eshetőségre fel vannak készülve, és számos megfelelő modellt tudnak mutatni üvegbetéttel a leendő vásárlóknak. A legegyszerűbb esetben a vásárló teli modellt választ, amelyen egy négyzetcentiméternyi üvegfelület sincs, így biztos lehet benne, hogy akárhány vendég jár is a lakásban, a fürdőszobai dolgok rejtve maradnak előttük.

A másik lehetőség, hogy a választott fürdőszoba ajtó olyan kis üvegfelülettel rendelkezik, mely csupán arra szolgál, hogy egy kis fényt engedjen be a helyiségbe, vagy a kívülálló számára láttassa, hogy ég bent a villany, vagyis foglalt a helyiség. Ezek a modellek valamelyest átmenetet képeznek a teli és a nagy üvegfelülettel rendelkező típusok között.

A következő kategória esetében a fürdőszoba ajtó már viszonylag nagy üvegfelülettel rendelkezik. Ebben az esetben sem kell azért megijedni, hiszen ilyenkor már nem a hagyományos üveget teszik a keretbe, hanem valamilyen eljárással különböző mértékben elhomályosítják, ködölik a felületet. Így egy kicsit homokfúvott, opálos felületet kapnak, mely a fényt is megszűri, de a túloldalon lévő tárgyak, személyek sem látszanak élesen.

A leendő vásárlók számára, akik tartanak egy kicsit a nagy üvegfelületű nyílászáró megvásárlásától, a bemutatótermekben meg tudják mutatni, hogy nagyjából 30 cm-re az üvegtől már csak egy teljesen elmosódott halvány folt látható abból, aki bement a helyiségbe. S ez akkor sem változik, ha az illető felkapcsolja a világítást. S amikor a kétkedő a saját szemével is megbizonyosodik minderről, utána lehet, hogy megjön a bátorsága a nagy üvegfelülettel rendelkező fürdőszoba ajtó megvásárlásához. Döntését minden valószínűség szerint nem fogja megbánni, mivel az ilyen modellek nagyon stílusosak és divatosak tudnak lenni, s a fürdőszoba, de akár az egész lakás díszévé válhatnak.

Természetesen fontos, hogy a többi nyílászáró is hasonló legyen, vagy nagyjából ugyanabból a modellcsaládból származzon, mert hiába a stílusos és egyedi fürdőszoba ajtó, ha a lakás többi része ordító különbséget mutat vele szemben. Az ízlések különbözősége mellett beszélhetnénk az anyagi lehetőségek különbözőségéről, mivel nyilván vannak olyanok is, akik úgy gondolkodnak, hogy csak a burkolatot és a kádat cserélik ki, a nyílászárókat békén hagyják. Az ő esetükben egy zománcfestékkel való átkenés meghozhatja az eltűnt tisztaságot és csillogást, semmivel sem lesznek hátrébb, mintha meg tudták volna engedni maguknak a cserét.

A lényeg, hogy a lakásfelújítás végén elégedettek legyenek, s nyugodt szívvel tudják használni az újjászületett helyiséget, függetlenül attól, hogy teli vagy üveges kivitelű beltéri nyílászárót tetettek fel rá, vagy csupán a régit újították fel egy festéssel. A végeredmény úgyis magáért beszél majd, s néhány év múlva újabb lehetőség nyílik előttük a következő lakásfelújítás alkalmából, amikor újabb variációt próbálhatnak ki.

vissza