Hogyan változtatta meg az ipart az MDF ajtó?

2017.09.17.

Hogyan változtatta meg az ipart az MDF ajtó?

Ahogy világunk folyamatosan változik, úgy alakul, fejlődik az asztalosipar is. Ami régen egy mestert jelentett pár szerszámmal és pár fadeszkával ellátva, ma már egy gyárat jelent, ahol szakemberek tömege végzi a munkáját különféle modern anyagokból, hogy olyasmit hozhasson létre, ami ugyanúgy megállja a helyét, mint a régi termékek oly sok éven át. Ezen folyamat egy rendkívül hasznos és érdekes fejleménye az MDF ajtó megjelenése.

Amint említettük, az új megoldások korát éljük, amikor a fejlődés folyamatos, és megállíthatatlan, minden területre betör. Ilyen újítás a klasszikus faanyag kiváltására létrehozott MDF anyag, amely egy mesterséges fát takar.

Az atlagember gondolhat rá úgy, mint egy vastagabb farostlemezre: a felőrölt fát keverik össze műgyantával hogy létrehozzák, az így előállított anyag pedig számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: mellőzi a fa számos gyengeségét, minden része ugyanolyan erős és strapabíró, könnyű vele dolgozni. Azonban népszerűségének más oka is van: sokkal takarékosabb így használni a faanyagot, mint tömör alakjában megmunkálni, így egy termékhez kevesebb "fát kell kivágni", ezzel a környezetet is kíméljük. Arról nem is beszélve, hogy az anyag előállítható fahulladékból is.

Manapság rengeteg termék készül ebből, azonban egyik sem fejtett ki akkora hatást az iparra és a trendekre, mint a beltéri ajtók, amelyeknek ez az anyag képzi az alapszerkezetét. Eleinte sokan óvakodtak, hiszen nem tömör ajtókról beszélünk: a vázszerkezet belsejébe mindig kerül valami könnyebb merevítés, hiszen az MDF nagy sűrűsége miatt túl nehéz lenne a nyílászáró, ha minden abból lenne. Mára a papírrácsok, szerkezeti habok és különböző faforgácslapok minősége azonban meggyőzött mindenkit.

Az MDF ajtó népszerű a fogyasztók körében, hiszen nem csak olcsó, de rendkívül mutatós is: típustól függően elérhető festett, vagy vákuumfóliás felülettel, találhatunk fahatású, vagy bármilyen színű festett darabokat is, így szinte minden kinézetbeli döntés a vásárló kezébe kerül, anélkül, hogy a minőség csorbulna.

Ezek alapján láthatjuk, hogy aki MDF ajtót választ magának - és az ő számuk napról napra egyre nő - egy modern terméket, szinte műalkotást mondhat magáénak, ami épp annyit mesél el a tulajdonosáról, mint saját magáról.

Szeretné vásárlás előtt élőben is megnézni egy ilyen ajtót? Szeretettel várjuk bemutatótermeinkben, ahol megtekintheti és kipróbálhatja teljes termékkínálatunkat.

vissza