Hogyan zajlik egy beltéri ajtó csere?

2019.02.10.

Hogyan zajlik egy beltéri ajtó csere?

A lakásfelújítás sokak számára egyet jelent a felfordulással, a régi rend részleges felszámolásával, elpusztításával, hogy egy újat vezethessünk be. Ilyenkor átfestjük a mára talán színüket vesztett falakat, felcsiszoljuk, vagy lecseréljük a parkettát, esetleg felverjük a járólapokat és a csempét, hogy modernebbet ültessünk az elavultak helyére.

Sok esetben ilyenkor jön el az ideje annak is, hogy nyugállományba helyezzük a régi nyílászárókat is, azonban a beltéri ajtó csere szakember feladata. Miért is? Ha megnézzük, hogy zajlik egy beltéri ajtó csere, azt hihetjük, hogy erre bizony mi is képesek vagyunk, hiszen pofonegyszerű!

Azonban mielőtt valami ilyesmire vetemednénk, gondoljuk át jól! Azok a szakemberek, akik elvégezték azt a cserét, okkal dolgoznak, okkal kapnak fizetést a munkájukért, amit mi egyszerűnek könyveltünk el. Hiszen gyalulni is könnyűnek tűnik, amíg el nem veszítünk pár ujjat! Itt persze nem annyira komoly és kegyetlen a helyzet, de veszteségeink itt is lehetnek, ha magánakcióba fogunk: szélsőséges esetben akár a megvásárolt terméket is tönkre tehetjük, illetve a falban is tehetünk nehezen javítható, költséges károkat.

De mégis mitől nehéz ez a könnyűnek tűnő feladat? "Csak kiütjük, és kész!" Na persze. Rengeteg hobbiasztalos esik abba a hibába, hogy úgy kezdi el bontani a régi nyílászárót, mintha más feladata nem is lenne utána: üti, veri, vágja a tokot, vágja a falat, pereg a festék, sérül a vakolat. Ez a hozzáállás rengeteg problémát kreál, ugyanis, habár valóban a bontás az első a beltéri ajtó csere esetében, ez a folyamat is sok gondolkodást igényel: a nyílót eltávolítjuk, a tokot pedig néhol elmetszve kifordítjuk a helyéről.

Fontos, hogy mindig befelé bontsunk, így minimalizáljuk sérülések lehetőségét. "Puff bele a nyílásba, és purhabot neki!" Naná! Ahogy az előbbi esetben is láthattuk, ez a második folyamat, a beszerelés sem annyira egyszerű, mint sokan hiszik. Érdemes figyelni a vízmértéket, hogy az ajtó függőlegesen álljon, azt pedig nem szabad elfeledni, hogy a rögzítéskor a tokot nem csak habozzuk, de ki is támasztjuk, oda is rögzítjük a falhoz.

Azonban ha ezeken túl vagyunk, még akkor sem biztos, hogy az ajtó készen áll: vannak még utólagos feladatok, például finombeállítások a pánton, amit szakképzett személy végezhet el hibátlanul, feltéve, ha a tökéletességre törekszünk. Meggyőztük? Keressen minket elérhetőségeinken!

vissza