Laminált ajtó

2015.03.23.

Laminált ajtó

Napjainkban a laminált ajtók igen csak nagy népszerűségnek örvendenek. Ez nem is meglepő, hiszen a laminált ajtó kedvező ára mellett, nagyon strapabíró, egyedi méretekben felár nélkül rendelhető, rengeteg felülettel és mintázattal kapható, használat során pedig könnyen tisztítható belső ajtófajta. Ezek az érvek elég meggyőzőek a kedves vásárlók számára, hogy a laminált ajtó mellett tegyék le voksukat.


Laminált ajtó gyártása

A laminált ajtók két fő csoportja a cpl beltéri ajtó és a vákuumfóliás beltéri ajtó.

Gyártásuk nagyban hasonló. Mindkét beltéri ajtó fajta réteges felépítésű ajtólapból áll. Fő alapanyaga az mdf lemez. Az mdf lemez egy kiváló, nagy keménységű faipari alapanyag. A laminálásnak a leg ideálisabb felület. A laminált ajtólapot hő préssel ragasztjuk össze. Ez után kezdődik a felületkezelés – a laminálás.

Sokan vákuum fóliás ajtóként ismerik a laminált ajtókat. Vákuumfóliás ajtók esetében egy újfajta gyártási technológiáról van szó. Legelőször a bútoriparban használták ezt az eljárást, innen vették át az ajtókat gyártó cégek is. Nagyon egyszerűen összefoglalva az alapelvet, egy masszív MDF lapra ráhúznak egy magas hőre lágyuló fóliát. Ezt felmelegítik a hőre lágyuló fólia pedig felveszi az ajtó alkatrész formáját. Ez a folyamat vákuumkamrában történik. Az így keletkező felület nagy keménységű, sérülésre kevésbé érzékeny. A fólia az éleken a lehető legtökéletesebb módon illeszkednek. A falcokba egyetlen helyen találkozik a két felület, szemben a CPL ajtóknál ahol él fóliázni kell az ajtólapot. A laminált ajtók másik típusa a CPL vagy HPL alapanyagú ajtó. Ezeken a laminált felület vékonyabb mint a vákuumfóliás ajtókon. Az éleiket él fóliával kell ellátni. Ez a megoldás világos színeknél nagyon érzékeny a derékszögű találkozásoknál.

laminált ajtó

üveges laminált ajtó

felül üveges laminált ajtó

Miért is válasszunk laminált ajtót?

A laminált ajtó megjelenését tekintve rendkívül nagy színválaszték áll a rendelkezésünkre. A magyar szabványnak megfelelő méretekkel rendelkezik, de lehetőség van egyedi méretezéssel is rendelni. Az egyedi méretért felárat sem a cpl sem a vákuumfóliás ajtók esetében nem számolunk fel.

Talán nem a létező legolcsóbb belső ajtófajtáról van szó, de még így is sokkal kedvezőbb az ára, mint a furnéros vagy valódi fa beltéri nyílászáróknak. Ellenálló képessége a külső behatásokkal szemben rendkívüli, az egyik legkevésbé sérülékeny ajtótípus a laminált ajtó, és mint már említettük karbantartása, tisztítása szinte gyerekjáték lesz az Ön számára is. Beépítése a hagyományos módon történik. Rendelhető utólagosan beszerelhető tokkal, ez nagyban megkönnyíti a mesteremberek dolgát. Mivel a leg kulturáltabban szerelhető tok típus. Óriási előnye még, hogy legutoljára kell beszerelni. Így a házban, lakásban dolgozó mesteremberek nem használják őket.

vissza