MDF ajtó a házban

2018.02.04.

MDF ajtó a házban

Napjaink egyik legkifinomultabb anyaga az MDF, amelyet egy házba be lehet építeni nyílászárói funkciókat ellátni. Természetesen ez nem nyers formában történik meg, hanem egy hosszú folyamat következtében nyeri el végső formáját.

Ha új ajtót akarunk beépíteni meglévő vagy éppen készülő lakásunkba, nem ez lesz az első dolog, amit meglátunk, hanem a különböző altípusok, melyek alapját az MDF ajtó adja. De mitől olyan jó nekünk, hogy ebből készülnek a nyílászárók, és a forgalmazók és gyártók miért éppen ebből készítik el a megrendelt termékeket?

Ennek oka, hogy az MDF anyag közel áll a természetes fához, és egyik fő alkotóelemét is ez képezi őrlemény formájában. Ezen kívül felhasználnak az elkészítésénél műgyantát, amely ezt az őrleményt tartja egyben. Ezt sűrítik össze, végül pedig nagyméretű táblák formájában nyerik el azt a nyersanyagot, amelyből később a megrendelőknek el tudják készíteni az általuk kiválasztott terméket.

A fával ellentétben ebben az anyagban nem találhatóak görcsök, amelyek nehezítenék a formázást, valamint hosszú távon is megmarad az eredeti alakja, mert nem fog elvetemedni. A vízzel és párával szemben is ellenállóbb, de szem előtt kell tartani, hogy egyik ajtót sem arra tervezik, hogy hosszú időn át vízben álljon.

De hogyan lesz ebből beltéri ajtó? Mivel könnyen kezelhető, ezért sokféle formát létre lehet hozni az anyagból. Először az MDF ajtó váza, majd annak két oldala és a hozzá tartozó tok készül el. Az ajtó belsejét többféle anyaggal is ki tudják tölteni, ez annak függvényében változik, milyen nyílászárót kérnek a megrendelők. Ez az egyik különbség a dekorfóliás, a CPL vagy éppen a festett ajtók között.

Az emberek ízlését tökéletes tükrözni tudja az általuk választott bútor, illetve nyílászáró. A felületbe mintákat marathatnak, ki tudnak belőle vágatni részeket, amely formákba üveget lehet illeszteni. Amikor elkészültek ezekkel a szakemberek, elnyeri végső megjelenését. Ráillesztik a kiválasztott fóliát, vagy lefújják festékkel, attól függően, melyiket választotta a megrendelő.

A tokot természetesen ugyanilyen anyaggal borítják. A gyártás helyén ellenőrzik, hogy a kettő tökéletesen illeszkedik egymásba. Az MDF ajtó szétszerelve jut el a megrendelő otthonába, hogy a szakemberek könnyebben beszerelhessék azt a helyére. Biztos lehet benne, hogy ezek a termékek sokáig fogják szolgálni a használóit.

vissza