MDF ajtó – korunk környezetkímélő alapanyaga az ajtógyártásban

2018.04.22.

MDF ajtó – korunk környezetkímélő alapanyaga az ajtógyártásban

Az MDF a „Medium-density fibreboard” angol kifejezésből ered, amely közepes sűrűségű farostlemezt jelent. Manapság ez a speciális anyag modernnek számít a bútorgyártásban, szinte minden, a szekrényektől, a beltéri ajtókig ilyen, vagy hasonló anyagból készül.

De miért is? Lássuk a legfontosabb jellemzőit:

  • Tömör keresztmetszet: A bútorlapok gyártásához apró szemcsékre aprított fát, szinte fűrészpor nagyságú szemcséket ragasztanak össze speciális gyantákkal. Ez egy nagy tömörségű, jól megmunkálható, hajlítható, felületmarható , kemény anyagot eredményez. Szinte jobb, mint a fa, hiszen ennek a szerkezete homogén, így kevésbé hajlamos a vetemedésre, illetve nem kell a fánál tapasztalt „összeszáradással” kalkulálni.

  • Sima felület: Az MDF lapok elődje, a forgácslap nagyobb szemcsékből került összeragasztásra, így ezek felületét nem lehet simára csiszolni, ami ellehetetlenítette a festést. A egyik legigényesebb változat a festett MDF ajtó, amely színvilágának csak a képzelet szab határt.

  • Határozott metszésfelületű élek: A forgácslapok darabolása még nagyon preciz eszközökkel is körülményes, hiszen a vágott élek a lapok szerkezete miatt szaggatott, morzsalékos. Az MDF anyag erre is megoldás, hiszen az apró fűrészporszerű szemcsék nem eredményeznek ilyen jellegű problémát.
  • Környezetkímélő: Nem elhanyagolható, hogy mai bútoraink, asztalaink, nyílászáróink olyan alapanyagból készülnek, amelynek alacsony a környezetterhelése, hiszen ezek fahulladékból is elkészíthetőek, így nincs szükség a hulladék elégétesére, illetve nem kell az ilyen típusú bútorokhoz felesleges fakitermelést végezni.

Hogyan ölt testet egy MDF ajtó? Alapvetően az ilyen típusú beltéri ajtók üregesek, melyek egy szintén MDF anyagból készült, létraszerű belső merevítésre épülnek. A keresztmerevítők közötti rész igény szerint kitölthető méhsejtszerkezetű papírral, vagy forgácslappal. Az ajtók mindkét felülete szintén egy vékonyabb (4-6 mm) MDF lapból készül, amelyen többféle felület kialakítható:

  • Dekor: 3 mm vastag MDF lapból készül, melynek felülete vékony műanyag felülettel van burkolva.
  • CPL: 4-5 mm vastag MDF lapból készül, mely vastagabb, strapabíróbb, közepes minőséget képvisel.

  • Vákuumfóliás: A műanyag felületű MDF ajtók közül ez a legjobb minőségű, szinte tönkre tehetetlen, a 6 mm vastag lapot, egy vákuumfóliával erősített vastagabb műanyagréteg borítja.

  • Festett: A modern egyszerűséget kedvelők számára készül 6mm vastag MDF anyagból, melyet festéssel, lakkozással felületkezeltek. Igazán szép megjelenésű felületmart, fehér kivitelben.

vissza