• Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Kiváló minőségben, olcsótól a prémiumig.

  • Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Minden elképzelését valóra váltjuk!

MDF-fel könnyebb a beltéri ajtó csere

2017.11.30.

MDF-fel könnyebb a beltéri ajtó csere

A beltéri ajtó csere ma korántsem olyan bonyolult, mint régen volt. Az újfajta megoldásoknak köszönhetően egyszerűen, rövid idő alatt és olcsón elintézhető a beszerelés. A fal sem sérül, és kőművesre sincs szükség hozzá. A lehetőségeink tárháza óriási, ha újakkal szeretnénk otthonunkat feldobni. Lássuk, minek köszönhető mindez, és hogyan érdemes a vásárlást megfontolni!

Mikor új házat építünk, a nyílászárók helyét előre meg kell határoznunk. Ez persze a tervező dolga, aki a lehető legpraktikusabb elrendezést szeretné elérni, de lehet, hogy pont extravaganciára vágyunk. Bármilyen is legyen az igényünk, az építkezés vége felé fel kell helyeznünk a térelválasztókat. Korábban itt egy választásunk volt: az építőknek kellett a tokot a falba tennie, hogy stabilan álljon, ma azonban más lehetőségünk is van.

A modern nyílászárók utólag felszerelhetők. Ez annyit tesz, hogy nem kell a tokot a falba építeni, hanem egyszerűen ráillesztik, és csavarokkal rögzítik. Ez ugyanolyan biztonságos és tartós megoldás, mint a korábbi, viszont költséghatékonyabb és sok időt se vesz igénybe. A beltéri ajtó csere folyamán a régit egyszerűen eltávolítjuk, és a tok felhelyezése után már helyére is kerül az új, általunk kiválasztott darab. Legyen egy új építésű ház, vagy akár egy panellakás, a csere egyszerű és olcsó, de vajon minek kellene egyáltalán új, ha a régi is megállja a helyét?

A régi darabokkal természetesen nem feltétlenül kell, hogy baj legyen ahhoz, hogy beltéri ajtó csere jöhessen szóba, viszont tény, hogy a fából készült, ódon termékek elvetemedhetnek, és fényük is jelentősen kophat, ha nem lakkoztuk őket bizonyos gyakorisággal. A festék lekophat, a felület rongálódhat, repedezhet, vagy tönkre mehet a zár, esetleg betörhet a díszítő üveg. Sokféle oka lehet a cserének, viszont meglehetősen költséges lehet, ha a régi anyagoknál és megoldásoknál maradunk. Sokkal gazdaságosabb egy új, MDF típust választanunk, mely igen sokféle lehet.

Hogy milyen lehetőségeink vannak? Igen sokféle dolgot meghatározhatunk a kiválasztásnál. A legtöbb beltéri térelválasztó fából vagy MDF-ből készül. Mindkettőnek megvan a maga előnye. A valódi tömör fa természetesen tartós és kemény, viszont az ára igen magas, és lakkozni is kell néha.

A modernebb MDF egy különleges farostlemez, melyet gyantával kevernek, hogy sokkal strapabíróbb legyen. Így igen nagy sűrűséget, és ezáltal tartósságot és erőt kap, ami emellett sokkal könnyebb is, és karban sem kell tartani. Ilyen anyagból csak a két lapja van, a belseje sokféle lehet: papírrács, furatolt farostlemez, vagy styrofoam. Ez attól is függ, hogy milyen típust választunk. Költséghatékony ajtócsere esetére a dekor ajtó a legmegfelelőbb. Ez olcsóbb, mint a többi, de nem lesz baj vele, ha nem éri komolyabb bántalom vagy nedvesség.

A CPL már egy fokkal komolyabb fajta, melyet már akár saját szájízünkre is formálhatunk, ha a katalógusok nem elégítik ki esztétikai érzékünket. Ez igaz a vákuumfóliásra is, mely egyfajta csúcskategória, és styrofoam belsejének köszönhetően még könnyebb, de jobban is szigetel. A festett természetesen azt jelenti, hogy faerezetet mintázó fólia helyett festék kerül rá, amit mi előre meghatározunk. Ez és a CPL már farostot tartalmaz papír helyett az extra stabilitás érdekében.

A beltéri ajtó csere a forgalmazóval történő beszélgetéssel kezdődik, melyet egy helyszíni felmérés követ. Vannak bizonyos méretbeli követelmények, melyeknek meg kell felelni, de ezek elég általánosak. Ha megvan a választott dizájn és forma, a gyártás után könnyen és gyorsan belszerelik nekünk az új terméket, melyben ezután sokáig gyönyörködhetünk.

vissza