Mi a jó beltéri ajtó titka?

2017.08.10.

Mi a jó beltéri ajtó titka?

Sokan és sokféleképen tudnak válaszolni erre a kérdésre. Legyen tartós. Nézzen ki jól. Ne nyikorogjon. A listát még hosszan lehetne folytatni, melyek azok a tulajdonságok, amiktől igazán jó egy beltéri ajtó. Ahhoz, hogy ilyen végeredményt kapjunk, a dolgok mélyére kell ásnunk, és meg kell vizsgálnunk, miből és hogyan, illetve milyen célra készülnek ezek a termékek.

Kezdjük a funkcióval! Mire szoktunk használni? Bezárjuk vagy kinyitjuk, de ha belegondolunk, ezeknek a hétköznapi cselekedeteknek jelentőségük van. Ha ki akarjuk zárni a világot, egyedül szeretnénk lenni, azt könnyedén kifejezhetjük vele, ahogy azt is, hogy éppen szívesen látjuk-e a családtagokat a szobánkban vagy sem.

Az sem egy utolsó szempont, hogy a konyhából vagy a mellékhelyiségből milyen illatok vagy szagok jutnak ki a lakás többi részébe. Lehet, hogy ezek a nyílászárók nem szigetelnek légmentesen, mint a műanyag ablakok, de így is megbirkóznak a feladat nagy részével. Zárt ajtó mellett nyugodtan lehet aludni, mivel a lakás többi részéből érkező zajokat megszűri, ha pedig üveglap sincs benne, még a fényt is kizárhatjuk vele.

Tehát máris vannak bizonyos alapkövetelmények, aminek mindenképpen meg kell felelnie egy belső nyílászárónak. Hangszigetelés szempontjából nem mindegy, milyen terméket választunk. Ehhez azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy hogyan is épül fel egy beltéri ajtó.

A fa nyílászárókkal ellentétben napjaink nyílászárói nem tömörek. A külső réteg valamilyen fólia vagy festék, ami alatt található meg maga a váz. Ez egy MDF nevű anyagból készül, amely faőrlemény és műgyanta keveréke, amelyet táblásítanak. A fajsúlya eléggé nehéz, a színe pedig világosbarna. Azonban sokkal könnyebb kezelni, mint a természetes fát, emiatt olcsóbb is náluk.

A vázon belül, típustól eltérően más kitöltőanyag található, amely azt a célt szolgálja, hogy a termék elég merevséggel rendelkezzen (ne nyomódjanak be az MDF lapok). Ez több dolog is lehet: papírrács, tömör vagy lyukfaragott faforgács, styrofoam. Mindegyik megfelel ennek a célnak, a súlyuk és a hangszigetelési képességük az, ami megkülönbözteti őket.

Ezek a beltéri ajtó típusok elég könnyűnek tekinthetőek, bár fel- és levételükhöz még mindig két ember szükséges méretükből kifolyólag. Az sem elfelejtendő tény, hogy ezek már utólag is beszerelhetőek. Mivel nincs nagy súlyuk, küszöbre sincs szükség. Persze van előnyük: ha két szoba közt eltérő a burkolat, ott jól néz ki, ha van valami, ami elválasztja őket egymástól. Szerencsére erre is van megoldás, burkolatváltó sínnel ugyanis ezt is meg lehet valósítani.

Hova terhelődik akkor a beltéri ajtó súlya? A tokra és ezáltal a falra. Maga a zsanér legnagyobb része el van rejtve a tok belsejébe, ugyanis oda van felfogatva. Ezeket hívják táskás pántoknak. Nagy előnyük, hogy kisebb az esély a sérülésükre, nem lógnak ki a lap síkjából.

Ami azonban ezt teszi, az nem más, mint maga a kilincs. Napi szinten kerülünk kapcsolatba vele, így egyértelmű, hogy erős szerkezettel kell rendelkeznie. Manapság a rozettás kilincs az, ami elterjedt. Ha megnézzük, két külön részből áll a készlet: egyfelől lesz maga a kilincs, valamint a kulcslyukat fedő borítás. Ez két anyagból készülhet: rézből vagy krómozott acélból. Utóbbi a szerencsésebb választás; a rézből készült változatok felületkezelésen esnek át, azonban, ha ez megsérül, az anyag oxidálódni kezd.

Ha beltéri ajtó témában további kérdése van, nyugodtan tegye fel nekünk! Ha pedig konkrét termékek iránt érdeklődik, nézzen szét weboldalunkon, ahol részletes leírást találhat róluk.

vissza