Milyen is az a MDF ajtó?

2018.11.25.

Milyen is az a MDF ajtó?

Építkezés vége felé eljön az a szakasz, amikor felmerül a nagy kérdés: Milyen is legyen a beltéri ajtó? Sok-sok kérdésben kell választ adnunk magunknak a döntés előtt. Például: a ház dísze legyen vagy simuljon a környezetébe; fizikai próbatételeknek lesz e kitéve vagy esetleg nedvességnek? A kiindulás tekintetében az első és talán a legfontosabb kérdés: milyen anyagból legyen? Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani ezzel a cikkel.

Az MDF, mint anyag bemutatása:

Az MDF a termékek borításának anyagát jelenti. Mi is az MDF? Tisztességes nevén: közepes sűrűségű farostlemez, melynek az angol nevéből származik a rövidítés, Medium Density Fibreboard. Farostokból készül műgyanta hozzáadásával, hőhatás- vagy nagy nyomás alatt préselik össze, táblásítják. Felülete nagyon sima lesz az eljárásnak köszönhetően és ez a tulajdonság nagyon változatos felületkezelést tesz lehetővé. Jellemzői még a nagyfokú stabilitás és a hosszú élettartam, kiváló megmunkálhatóság; homogén felépítés, ami miatt jól marható; és könnyű a felületkezelése; erős, masszív anyag. Ezen tulajdonságai miatt vált népszerűvé a bútoriparban.

Az MDF ajtó leírása: Úgynevezett könnyűszerkezetes technológiával készül, emiatt jóval kisebb súllyal rendelkezik, mint a tömörfa termék. A nyílászárók két oldalát borítják ezzel az anyaggal, illetve a két oldala ez az anyag. A két réteg között (a belsejében) különböző kitöltő anyag található, amely az igények, a felhasználás alapján kerül kiválasztásra: pl. szimplán a térelválasztás lesz az ajtó feladata vagy hangszigetelőnek is kell e lennie. Az MDF ajtó élében (a külső lapok között) távtartóként is MDF anyag funkcionál.

A borítólapok vastagsága 3 mm-től 6 mm-ig terjed. A nyílászárók mérete lehet a Magyar Szabvány szerinti méret, 75/90/100 cm szélességű és 210 cm magasságú vagy akár egyedi.

Kivitelezése szerint lehet egy- vagy kétszárnyú; tele- vagy üvegezett, nyíló- vagy toló. Ha nyíló, akkor jobbos vagy balos.

Az MDF ajtó felületkezelése szerint lehet dekorfóliás, CPL, festett, vagy vákuumfóliás. Kérhetünk bele króm csíkot dekorelemként. A CPL típust akár intarziás mintával is kiválaszthatjuk.

A választható színek a felületkezelésétől függnek, de nagyon nagy számú a választási lehetőségünk ebben a tekintetben is.

A jövendő ajtóink kinézetének csak a fantáziánk szabhat határt.

Amit Ön el tud képzelni, mi megvalósítjuk. 

vissza