Mit bír ki egy fürdőszoba ajtó?

2018.04.15.

Mit bír ki egy fürdőszoba ajtó?

A fürdőszoba ajtó két sorstárssal rendelkezik, ugyanis egy lakásban három kritikus pont található, ahol problémát okozhat a nedvesség: a konyha, a mellékhelyiség és a már említett fürdőszoba. Ezek közül a legveszélyeztetettebb az utolsó, bár a másik két helyen is érdemes szemmel tartani, milyen hatással van a pára az egyes helyiségekre.

A fa nyílászárók tartóssága sok mindenen múlik. Ha nincs jól kezelve a felület, akkor sokféleképpen tönkre mehet: kártevő rovarok rághatják szét, teljesen kiszáradhat, vagy éppen túl sok nedvességet szívhat fel. A folyamatos változás, amely bekövetkezik a szerkezetben az anyag gyengüléséhez vezethet, valamint előjöhetnek olyan problémák, amelyekre a vásárláskor nem számítottunk.

A fának van egy tulajdonsága, amit nem lehet megkerülni: a benne található görcsök mentén képes deformálódni. Minél nagyobb a fa, annál nagyobb a valószínűsége, hogy görcs lesz benne. Ez eleinte nem feltűnő, azonban az évek múlásával meglátszódnak a jelei, ha nem megfelelően kezeljük a nyílászárónkat.

Ezért érdemes MDF anyagból készült terméket vásárolni, ha azt szeretnénk, hogy a fürdőszoba ajtó tartós legyen. Az MDF különlegessége, hogy a természetes és mesterséges anyagok legjobb tulajdonságait ötvözi. Fő összetevője a faőrlemény, míg a másik a műgyanta. Ennek a keverékét táblásítják, amelyből lényegében nagy méretű „deszkákat” kapunk.

A legnagyobb előnye, hogy nem találhatóak benne görcsök, így nem fog elvetemedni az anyag az idő múlásával. Egyetlen hátrányként a nagy fajsúlyát lehetne megemlíteni, azonban ezt ellensúlyozzák azzal, hogy a beltéri ajtó előállításakor csak a felszínt formázzák meg belőle, a belsejét pedig könnyű, merevítő anyaggal bélelik ki. Ennek köszönhetően megfelelő stabilitással fog rendelkezni, nem fog összerogyni a szerkezet terhelés hatására sem.

A fürdőszoba ajtó sok párának van kitéve. Zuhanyzás közben a levegő megtelik gőzzel, amely hideg felületen lecsapódik, ezáltal vizet képezve mindennek a felszínére, ami a közelben található. A fának nem tesz túl jót egy ilyen találkozás, azonban az MDF ajtó jól tűri a párát, és ha víz éri, akkor sincs gond. A felszínét fólia vagy festék borítja, amely felülete szintén kezelve van, hogy jobban bírja az ütődéseket, és minimálisra csökkentse a karcolódás lehetőségét.

Érdemes síkfelületű változatokat választani a párás helyekre, mivel arról egyszerűen le tud folyni a víz, és a kilincsen kívül nincs más hely, ahol meg tudna állni. Amennyiben szeretne mégis valamilyen egyedi ismertetőjegyet garantálni a fürdőszoba ajtó számára, érdemes CPL típust választani, amelynél lehetőség van intarziás megoldásra.

Ilyenkor egy vagy két mintázatot lehet variálni. A szálirányt áll módunkban változtatni függőleges vagy vízszintes irányban, ezáltal elérhetjük, hogy keskenyebbnek tűnjön az ajtó, vagy akár igazán modern külsejűnek fekete és fehér színek használatával. Amennyiben kíváncsi rá, hogy hogyan is néznek ki, nézzen szét galériánkban, ahol több példát is találhat ezekre a termékekre!

Amennyiben egyszerű, festett változatot szeretne, attól sem kell tartania. Az alapozást követően a festéket több rétegben viszik fel a felületre steril környezetben, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön bele. Száradást követően már nem kell újra lefesteni, és a színéből sem fog veszíteni. A fürdőszoba ajtó ilyen körülmények között, és ilyen felkészítéssel hosszú éveken át gondtalanul fogja teljesíteni a feladatát. Ha nincsen konkrét elképzelése azzal kapcsolatban, milyen nyílászárót szeretne, keressen meg nyugodtan bennünket, és segítünk az ideális darab kiválasztásában!

vissza