Praktikus megoldás otthonába: az utólag szerelhető beltéri ajtó

2017.10.26.

Praktikus megoldás otthonába: az utólag szerelhető beltéri ajtó

Az utólag szerelhető beltéri ajtó egyik remek, bár kevésbé ismert találmánya a modern építőiparnak. Lényege, hogy nem kell a terméket a falba építeni, elég a tokszerkezetet megfelelően felszerelni, amely képes megtartani az szárny súlyát. Ez új lehetőségeket nyitott, hisz sokkal egyszerűbbé és olcsóbbá tette a nyílászárókat.

Az utólag szerelhető beltéri ajtó legtöbbször MDF-ből készül. Ez a sűrített faforgács anyag igen strapabíró, mégis sokkal olcsóbb és könnyebb, mint a hagyományos fa. Laminált, ezért karbantartásra, lakkozásra sem szorul. Alapvetően minden beltéri igényt képes kielégíteni, hisz itt ritkán éri nagyobb erőhatás. Sokféle változat érhető el belőle, melyeket főleg a felületük határozza meg. Lássuk, hogyan épülnek fel, és mi a különbség köztük!

Belső szerkezetileg előfordul néhány variáció. A papírrács a legolcsóbb, de praktikus megoldás, hisz stabilan tartja a két ajtólapot, és kisebb súlyt garantál. Ezzel találkozhatunk legtöbbször az olcsóbbakban, akár a bevásárlóközpontok polcain is. Általában ezek dekorfóliával ellátott termékek, ezért csak “dekorként” szoktunk rájuk utalni. A valamivel drágább, de mindenképp többet bíró típus a furatolt faforgács, mely olyan stabilitást ad a szerkezetnek, hogy vastagabb, díszítettebb, akár festékkel ellátottakban is megtalálható. Egy ritkább belső a styrofoam, mely egy hungarocellhez hasonló szigetelőanyag. Igen könnyű, mégis rendkívüli stabilitást biztosít, és mellette valamivel jobban is szigetel.

Az ezekre felkerülő fólia, avagy festék meghatározó a kategorizálást illetően. A már említett dekor egy viszonylag vékony fólia, mely könnyen felragasztható. Az ilyen darabok tökéletesen megfelelnek olyan helyeken, ahol nem kell kiállniuk különösebb megpróbáltatást, tehát például panellakásokba is tökéletes. Ezeket gyakran raktáron, előre elkészítve is megtaláljuk a magyarországi szabványméretekben. A CPL fólia már vastagabb, és furatolt faforgács belsővel is elérhető. Ez már teljesen testreszabott méretben és díszítéssel is kapható, ha különlegességre vágyunk.

Ugyanez elmondható a vákuumfóliásra, mely Styrofoam belsővel készül. A festett utólag szerelhető beltéri ajtóra már természetesen nem fólia, hanem porfesték kerül. Szinte bármilyen színben kérhetjük, így ezek igazán képesen feldobni szobáinkat. Különösen népszerű a festett fehér változat, hisz ez egyben elegáns és egyszerű, és bármilyen színösszeállításhoz passzol.

A beszereléssel kapcsolatban szinte csak a méretekre kell odafigyelnünk. Egy utólag szerelhető beltéri ajtó nem csak szabványméretekben készíthető el. Akár kerekesszékkel közlekedőknek is megfelelő 110-150 cm széles is lehet anélkül, hogy 2 szárnyra lenne szükség, de persze ez utóbbi sem akadály.

A magasságának határa 212-215 cm típustól függően, így nagyra nőtt személyek is kényelmesen átférhetnek alatta. A fal vastagsága sem okoz különösebb gondot, de nagyon vékony falak esetén lehet, hogy speciális megoldásokat kell igénybe venniük a szakembereknek. Szerencsénkre a hely felmérését kollégáink elvégzik helyettünk ingyenesen egy időpont egyeztetés után, így nem gond, ha nincs kedvünk méricskélni.

Ahogy a fentiekből is látszik, az utólag szerelhető beltéri ajtó egy kényelmes, praktikus és kedvező árú eszköz lehet arra, hogy szebbé tegyük a ház belsejét. Valóban rengeteg lehetőségünk van arra, hogy szebbé és érdekesebbé tegyük őket, mint régi, hétköznapi térelválasztóinkat. Ha ezekre kíváncsi, talál további írásokat erről honlapunkon. Ha árainkról szeretne tájékozódni, lépjen kapcsolatba velünk az itt megadott elérhetőségeinken!

vissza