Színes ajtók

2017.09.28.

Színes ajtók

A beltéri ajtó nem csak fából lehet! Még ha a manapság nagy népszerűségnek örvendő MDF darabok közül választunk is, azt is kérhetjük laminálás helyett színesen. A színes ajtók legnagyobb előnye a hagyományos, famintásokhoz képest, hogy különlegesek, színt visznek bármely lakásba, így egyedivé teszik a dizájnt. Persze nem mindegy milyen színeket választunk.

A színes ajtók közül ma a legkelendőbbnek a fehér számít, ami a legegyszerűbb és legolcsóbb fajta. Nagy pozitívuma, hogy bármilyen belsőhöz illik, legyen az modern, vagy ódivatúbb, amíg nem fabútorokkal van tele. Az általában elmondható a festett kivitelről, hogy faerezetes tárgyaink mellett kissé elütnek. Ha a színeknek jobban utánanézünk sok érdekességet találhatunk. Mindegyik hatással van a hangulatunkra, ezért ugyanúgy, mint a fal színének a megválasztásakor, a nyílászárók esetén is észben kell tartanunk, hogy milyen hatást kívánunk elérni. A fehér általában tisztaságot sugároz, és mivel világos szín, kitágítja a teret.

A sötétebb színek, mint a fekete, szűkítő hatással bírnak. A hőérzetre is befolyással van a körülöttünk levő tér. A hideg színek, mint a kék, a zöld és a szürke kissé hidegebb érzetet kelt, míg a melegebbet a sárga, a vörös és a narancssárga nyújt. A hangulatunkra hatnak leginkább. A kék például gondolkodásra késztet, sokakat ezért produktívabbá tesz, míg másoknak elmélyülést hoz.

Ezzel ellentétben a sárga vidámságot, míg a vörös agresszivitást sugároz. A ritkább színek, mint a lila, a kreativitást fokozzák. Az árnyalatot is figyelembe kell vennünk, hiszen a rikító színek elsőre szépnek tűnnek ugyan, de hosszú távon unalmassá, vagy irritálóvá válnak. Szakértők szerint ezekkel ezért csínján érdemes bánni, és csak kis helyeken szabad használni, amiket ezzel kiemelünk. Ezek a közepes méretű bútorok ezeknek a szempontoknak épp megfelelhetnek.

Az árakra is hatással van a festék a színes ajtók felületén. Általában minél sötétebb, annál többe kerül, míg a világosabb valamivel olcsóbb. A fehérnek van a legkedvezőbb ára, hisz ebből egy réteg mindenképp felkerül, és nem is kell ennél sokkal több. Egyébként maga az ajtó szerkezete hasonló a CPL típushoz. A belseje furatolt farostlemez, míg a lapok vastagabb MDF-ből vannak. Ez azt eredményezi, hogy egy viszonylag nehéz, de rendkívül stabil térelválasztót kapunk. Ennél valamivel gyengébb és olcsóbb a sekor, viszont drágább a vákuumfóliás típus, de ezek faerezetet kapnak.

A stabilitáson kívül ezek igen tartósak is. A festék miatt természetesen nem kell lakkoznunk, és a szín is sokáig megmarad. Hála a több rétegnek, sosem kopik le, és felsérteni is igen nehéz. Ha mégis sikerül, nem kell aggódni amiatt, hogy megrepedezne, mint a régiek. A színes ajtók porfestékkel vannak lefújva, ennek köszönhetik jó tulajdonságaikat.

Nálunk rengeteg előre elkészített sablon közül választhat, és kikevertethet hozzá bármilyen megálmodott színt. Ha még egyedibbé szeretné tenni, lehetősége van saját dizájnnal előállni, hisz az MDF könnyedén maratható, és a legkülönfélébb mintájú üveggel, vagy mélyesztett krómcsíkkal is elláthatjuk. Természetesen nem kell lemondanunk a küszöbről, szellőzőnyílásról és az egyéb, megszokott kiegészítőkről

Amennyiben több információt szeretne megtudni vásárlás előtt, nézze meg további írásainkat! Szépek, strapabíróak és testreszabhatóak bárhol otthonában. Ha úgy érzi, meggyőzték a színes ajtók, kérjen árajánlatot honlapunkon, és kollégánk rövid időn belül felveszi önnel a kapcsolatot.

vissza