Társasházak jellemző ajtó típusa a panel beltéri ajtó

2015.04.21.

Társasházak jellemző ajtó típusa a panel beltéri ajtó

A belső nyílászárók kiválasztásakor és beépítésekor sok szempontot figyelembe kell venni, de különösen igaz ez, ha panel beltéri ajtó csere előtt állunk. Ezek a nyílászárók ugyan is nem a hagyományos méretezésű falnyílásokhoz vannak igazítva.

Panel beltéri ajtó kiválasztásakor ügyeljen az egyedi gyárthatóságra.

Az egyik legfontosabb tényezőt a falnyílás kialakítása jelenti. Sok esetben eltérnek egymástól a tervezett és a reális falnyílás paraméterei, egyéb iránt a régi társasházi lakásokban eleve adott egyfajta eltérés a szabvány mérettől, ami nagyban megnehezíti a panel beltéri ajtók kiválasztását. Ezért fontos, hogy a kiválasztott belső nyílászáró a végleges mérethez legyen igazítva a magasság, szélesség, falvastagság tekintetében egyaránt, attól függetlenül, hogy egy- vagy kétszárnyas nyílászárót szeretnénk.
Ezen kívül magának a falnak a sajátosságait is szem előtt kell tartanunk, többek közt a vastagságát és az egyenletességét a felület szempontjából. Általában a fal vastagsága 40 mm-től 150 mm-ig terjed, felülete pedig a régi építésű társasházi lakásokban gyakran nem teljesen sík. Meg kell nézni továbbá, hogy a falkávák megfelelően állnak-e, valamint, hogy van-e bármilyen tényező, amely gátolhatja a nyílászáró beépítését és későbbi működését.

 Panel beltéri ajtó vásárlása előtt kérje meg a beszállítót, hogy ellenőrizze a falnyílásokat.

A mérések elvégzésére érdemes szakembert felkérni, hiszen akkor lehetünk a legnyugodtabbak az esztétikus és jól funkcionáló végeredmény felől. A beépíthető panel beltéri ajtók típusainak tárháza igen gazdag, hiszen a tömörfától kezdve az MDF alapú és CPL felületen keresztül a furnér felületen át bármi mellett dönthetünk. A legjobb és legnépszerűbb választás a panellakásokba a CPL ajtó, hiszen az könnyen egyedi méretre szabható, és az ára is kedvező.

A panel beltéri ajtó beépítésének legfőbb lépései

  • Mint minden belső nyílászáró, a panel beltéri ajtónál is a falak festése és a burkolat végleges elkészülte után érdemes elvégezni a nyílászáró beépítését. Megfelelő nagyságú helyet kell biztosítani a mesterembernek a falnyílás körül, illetve a bútorokat takarófóliával szükséges lefedni.
  • Panel beltéri ajtókat kizárólag egyedi gyártású, utólag szerelhető tokokkal szabad szerelni .
  • A régi építésű társasházi lakásba való nyílászáró beépítése után ezeknél a nyílászáróknál is ajánlott a festőt megkérni, hogy a fal egyenlőtlenségeit és a szegőlécek közötti esetleges hézagokat festhető akrillal húzza ki. Amit utána a fal színére tud festeni.
  • Minden esetben az adott helyiség páratartalmának megfelelő beltéri nyílászárót válasszunk. A szerkezetek későbbi vetemedését így kivédhetjük, valamint innentől kezdve rendszeres szellőztetéssel, karbantartással hozzájárulhatunk belső ajtóink állapotának megőrzéséhez.
  • A beépítésről érdemes még tudni, hogy általában 24 óra alatt kivitelezhető. Ki kell várni az 1 napos időt, amíg a rögzítő anyagok megfelelően rögzítik a nyílászárót. Ezután már nyithatjuk, zárhatjuk kedvünkre a nyílászárót.
vissza