• Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Vákuumfóliás, CPL, festett és dekor ajtók

    Kiváló minőségben, olcsótól a prémiumig.

  • Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Üveges, krómcsíkos, mintás ajtó?

    Minden elképzelését valóra váltjuk!

Tolóajtók, kétszárnyú beltéri ajtók

2013.10.26.

Tolóajtók, kétszárnyú beltéri ajtók

Lakásunk belsőépítészeti értékét nagyban meghatározza, mennyire korszerű, helyhez illő belső ajtót építünk be. A modern lakberendezés során előszeretettel alkalmazunk hagyományostól eltérő nyitásmódú beltéri ajtókat. Már a tervezés során látnunk kell, hogy szobáinkban mennyi hely áll rendelkezésre a belső ajtók számára. A piac mind nyíló-, mind tolóajtók tekintetében gazdag kínálattal áll a vásárló rendelkezésére.

Megkönnyítheti a belső ajtók kiválasztását, ha igénybe vesszük a szakemberek tanácsait. Építészek, belsőépítészek, lakberendezők professzionális tervekkel segítik otthonaink arányos, harmonikus miliőjének kialakítását.

 Saját tapasztalatból is tudjuk, milyen kellemetlen olyan előtérben, folyosón közlekedni, ahol a belső ajtók szárnya akadályozza közlekedésünket. Ilyen szűk helyen megváltás a tolóajtó, mely biztosítja a szabad közlekedést. Vannak kis szobák, ahol minden hasznosítható négyzetméter számít a lakótér kialakításában. Ilyen helyeken is praktikus lehet egy tolóajtó.

 Elterjedt a fal elé tolható belső ajtó változat, melynek előnye, hogy bármely falra fel lehet szerelni. Hátránya viszont az, hogy ha kihúzzuk, jelentős falfelületet takarunk el vele.

 Az egyedi belső ajtók közül nagyon esztétikus és praktikus az a változat, mely a tolóajtót a falba süllyeszti. Ez nyilván bonyolultabb építészeti megoldást jelent, viszonyt, e típusnak nagy előnye, hogy használat során minden oldalról szabadon maradnak a falfelületek. A belső ajtók nem foglalják el a bútorok helyét. Ahhoz, hogy ne lehessen belátni az ajtólap és a fal közé, tokborításra van szükség.

 A fal előtti változatok esetén különböző sínmegoldások közül választhatunk. Vannak egyszerűek és választékosak is. Ennél a belső ajtó verziónál is használhatunk tokborítást a fal megvédésére. A gyártó lehetőséget biztosít arra, hogy a tolóajtó stílusa megegyezzen a nyíló belső ajtókéval.

 Amikor a tolóajtó lapját kiválasztjuk, tudnunk kell, hogy milyen választék áll rendelkezésünkre. Van a belső ajtóknak olyan változata is, amelynek üvegezése megegyezik a nyílóéval. Választhatunk intarzia berakásos és rozsdamentes csíkkal dekoráltat is.

 A belső ajtók nyitására tolóajtónál kilincs helyett fogantyút használunk. Választhatunk un. kagylófogantyút, mely be van süllyesztve az ajtó lapjába, valamint a közismert húzófogantyút. Az előbbi változatnak nehezebb a használata, míg az utóbbinak könnyebb. A húzófogantyúk változatos, praktikus kivitelben készülnek, bárki könnyen kezelheti. A tolóajtó beépítését lakásunk intim helyiségeibe is ajánljuk, különösen, ahol a hely kihasználása indokolttá teszi azt.

 Elterjedt még a kétszárnyú beltéri ajtók használata is. Olyan helyekre ajánljuk ezt, ahol az ajtószárnyak számára megfelelő hely áll rendelkezésre. Ahol ez nem adott, érdemes fix oldalablakot beépíteni a normál ajtószélességet meghaladó részre, így költséget is takaríthatunk meg. Ez a belső ajtó megoldás a megvilágítás szempontjából is rendkívül előnyös: hangulatossá és napfényessé teszi a helyiséget.

 A mai modern lakásokban gond nélkül beépíthetünk többféle belső ajtótípust. Legyenek akár egy-vagy kétszárnyú, illetve tolóajtós változatok, egy dologra ügyeljünk, hogy a kivitelük és vízálló felületük megegyezzen. Erre a gyártók felkészültek, a piaci kínálat kielégítő

vissza