Üveges beltéri ajtó, a tágas terekért

2019.02.24.

Üveges beltéri ajtó, a tágas terekért

Aki járt már kis alapterületű panelházi lakásban, annak bizonyára ismerős a következő jelenség: a beltéri nyílászárókba hatalmas méretű üveglapokat helyeztek a készítők, legalábbis azokba, amelyek nem a mellékhelyiségbe vagy a fürdőszobákba vezetnek.

Ha rövid ideig tartózkodunk egy ilyen helyen, nem feltétlenül érezzük át ennek a jelentőségét, de ha huzamosabb időt kell eltölteni egy szűk szobában, kevésbé érezzük kellemetlenül magunkat, ha egy üveges beltéri ajtó választ el minket a szomszédos helyiségtől. Természetesen ez a megoldás nem mindenkinek nyeri el a tetszését, ugyanis sokakat feszélyez, hogy „meztelennek” érzik magukat a túloldalon. Könnyen lehet bizonyítani ennek az ellenkezőjét, miszerint alig lehet átlátni az áttetsző felületen keresztül – lényegében csak egybefolyó színeket észlelhetünk.

Ha valami nagyon közel van az üveghez, annak már nagyjából ki lehet venni a formáját. Azonban, ha nem ez a célunk, hogy valamilyen információt juttassunk át a másik oldalon álló félnek, akkor megbuknak kémlelési módszereink, és nem tudunk meg semmi újdonságot.

Ha lakásfelújítást tervez a jövőben, esetleg új építésűbe költözne be, amelyben találhatóak kis méretű szobák, érdemes üveges beltéri ajtó mellett döntenie. A panellakásokban megtalálható üveglapokhoz képest napjainkban már többféle mintázattal is elérhetőek ezek az áttetsző, törékeny lapok. Ezek közül a legnépszerűbb a savmart, amely a legközelebb áll a jól megszokott, átlátszó üveghez.

A felszíne sima, míg a többi, mintázattal rendelkező katedrálüveg barázdált felületű, így könnyebben megülhet rajta a por. Takarítás szempontjából mindenképp jobb választás a savmart, azonban, ha nem rettenünk meg plusz pár perc munkától, és szeretnénk valami egyedit, érdemes ezek közül választani.

Az üveges beltéri ajtó másik nagy előnye, hogy átengedi a napfényt, így a lakás belsejében, ahová eredetileg nem jutna el a természetes fény, mégsem marad sötétségben zárt ajtók mellett. Egyedül éjszaka lehet zavaró, ha az együtt élők nem egy időpontban fekszenek le, és az aludni kívánó szobájába beszűrődik a halvány fény.

Apró praktikákkal ez kiküszöbölhető: a szobában egy sötétebb zugba eső helyre rakjuk az ágyat, vagy eltakarjuk a szemünket. Azonban ez még mindig jobb, mintha azt éreznénk, hogy fojtogat bennünket a szűk hely, ahol éppen alszunk, tanulunk vagy kikapcsolódunk.

Sokféle üveges beltéri ajtó közül válogathatunk. A katalógusunkban vagy a weboldalunkon lévő galériában szétnézve találhat egészen apró üvegektől kezdve az igazán nagy méretű darabokig. Az egyik legkülönlegesebb talán az, amelyik a nyílászáró aljától a tetejéig üveges, kétoldalt pedig MDF-ből készült váz keretezi.

Ezek már edzett üvegből készülnek, mivel nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A különbség szemmel látható: míg általában 4 mm-es, ilyen esetekben 8 mm-es üveglapokat szoktak használni. A frontálisan érkező ütésekkel szemben is szépen megállják a helyüket, például, ha véletlenül nekikoccan vagy ütődik valami. Természetesen egy kalapáccsal ezt is szét lehet törni, de ez már kívül esik a hétköznapi használaton.

Amennyiben érdeklődik az ilyen típusú termékek iránt, esetleg szüksége is van rá a közeljövőben, keressen fel bennünket! Választásával kapcsolatban minden segítséget meg tudunk adni: a falnyílás lemérésétől kezdve az üveges beltéri ajtó beszereléséig; amennyiben pedig csere történt, a visszamaradt hulladékot is el tudjuk szállítani. A pontos beépítését szakemberek végzik, így biztos lehet benne, hogy nem fog magától nyílni-csukódni egyik ajtaja sem.

vissza