Beltéri ajtó beépítése és a falkáva méretei.

2015.03.17.

Beltéri ajtó beépítése és a falkáva méretei.

Beltéri ajtó vásárlása előtt, talán a legfontosabb feladat a falnyílás pontos méreteinek a felmérése. Pontos méretének a birtokában elkerülhetjük az olyan kellemetlen szituációkat, mint amikor a megrendelt beltéri ajtó beépítése nem végezhető el a méretkülönbségből adódó hibák miatt.

A nálunk vásárolt beltéri ajtók beépítését teljes körűen, garanciával elvégezzük.

Napjainkban a beltéri ajtókat nem a falkávák közé, hanem azokat teljesen átölelően helyezzük el. Mi is az a falkáva, mit jelent ha káváznak valamit? A falnak az a része ahova az ajtót szereljük be, amely az előzetes kőműves munkának köszönhetően már sima, egyenletes és alkalmas a beltéri ajtó beépítésére. Ha egy falrészt káváznak, az azt jelenti, hogy alkalmassá teszi a beltéri ajtók igényes és kulturált fogadására. A falkávákat teljes egészében átölelő beépítési technika lenne az ideális opció beltéri ajtók esetében. Ezzel szemben vannak olyan helyzetek, amikor vagy az építésvezető figyelmetlensége vagy pénzügyi takarékosság miatt,  a vastagabb falaknál az ajtótokokat úgy építik be, hogy a falazatnak csak az egyik sarkára rögzítik az ajtót.

Ez kisebb kellemetlenségeket okozhat. Ebben a helyzetben nem használható ki hatékonyan az ajtótok falszélet kímélő tulajdonsága. Egyik helyiségből a másikba haladva hozzáérünk a falkáva széléhez, kezünkről a szennyeződés átkerül a káva le nem burkolt részére.

Alaposan gondoljuk át elképzeléseinket, precízen tervezzük meg a beltéri ajtó beépítését, hiszen egy nyílászárót nem 1-2 évre vásárolunk. Beltéri ajtóink minőségi jellege jelentősen hozzájárul otthonunk harmonikus megjelenéséhez. Válasszanak úgynevezett mélybélésű ajtótokot, mely az előzőekben leírtaknak megfelelően az egész falkávát átfogó megoldást jelent. Ezt minden főfalnál javasoljuk, de természetesen nélküle is beszerelhető az ajtó.

beltéri ajtó beépítése

beltéri ajtó beépítése  purhabozás

beltéri ajtó beépítése szegő illesztése

Beltéri ajtó beépítése kapcsán érdemes tisztázni, mit is értünk falvastagság, falnyílás magasság és szélesség alatt. A falnyílás szélessége a káva vízszintes távolsága. Falnyílás magassága a burkolat felső szintjétől (ezt +,- 0,0 szintnek is szokták nevezni) az áthidaló magasságáig tart.             Falvastagság alatt sokan a falazó elemek vastagságára gondolnak, pontatlanul. Minden esetben a vakolt, glettelt, végleges felszínt jelenti. Ezekre kerülnek rá az utólag szerelhető állítható tokok. Ezeket a tokokat tudjuk állítani, így a fal egyenlőtlenségeit felveszik.

De mi van akkor, ha csempével burkolt falfelülettel találjuk szemben magunkat? Első lépésként kérdezzük meg a szakembert, hogy milyen magasságig lesz csempeborítás. Ha a burkolat a nyílászáró úgynevezett függőleges borítás kül méret fölé kerül, akkor csempével együtt számoljuk a fal méretét. Ha alacsonyabban csempézik fel a falat, akkor természetesen annak beleszámítása nélkül kell megmérni a falvastagságot. Ilyen esetben mindig hagyatkozzunk a szakember véleményére, hiszen ha nincs csempe az adott falrészen és mi mégis beleszámoljuk, akkor hatalmas rés keletkezhet az ajtótok és a fal között. Szakemberünk pontosan tudni fogja milyen esetben, hogyan kell számolni a falvastagságot , hogy az ha elkészülünk a beépítéssel a látvány gyönyörű legyen attól függetlenül, hogy milyen magasra burkoljuk csempével az aktuális falat.

vissza