Csakis szakszerűen: hogyan zajlik a beltéri ajtó csere?

2017.08.03.

Csakis szakszerűen: hogyan zajlik a beltéri ajtó csere?

Ha felmerül a beltéri ajtó csere, sokan valamiért úgy döntenek, hogy maguk veszik kézbe az irányítást, mindenféle előzetes tájékozódás nélkül. Aminek következtében sokszor igen kellemetlen szituációk léphetnek fel, mint például beomlik a fal, a festék elkezd lepattogni, további repedések keletkeznek… gyakoriak az ehhez hasonló balesetek. Mindez elkerülhető: csak némi keresgélés, és szakszerű segítség szükséges.

  • Első lépés: Mikor van szükségünk az újra?

No, ez egy igen érdekes és összetett kérdés, hiszen a beltéri ajtó csere mögött, rengeteg ok húzódhat. Ilyen ok lehet, hogy a régi fából készült nyílászárónk már olyan öreg, hogy mindent csinál, csak éppen nem zár rendesen. Az is lehet, hogy szimplán szeretnénk valami egyedivel feldobni lakásunkat, ami jól passzol személyiségünkhöz és otthonunkhoz.

Mindenképp el kell dönteni, hogy milyen keretek között mozoghatunk, hiszen így sokkal egyszerűbben meg fogja találni magának az ideális darabot. Az olcsóbb kialakításoktól kezdve – amik nem jelentik azt, hogy rosszak lennének, sőt! -, hatalmas választékkal várjuk üzletünkben. Azonban, hogy néhányat meg is ismerjen, gyorsan bemutatom őket.

Négy fő típust gyártunk: dekor-, CPL-, festett- és vákuumfóliás ajtó. Haladjunk sorjában, kezdjük a dekorral! Az egyik legolcsóbb és ugyanakkor minőségileg kiváló termékről van szó, amit körülbelül 6 színben kaphat meg, felszínét dekorfólia borítja és különböző mintával és krómcsíkkal lehet feldobni.

A CPL típusról érdemes megjegyezni, hogy 40-50 színben érhető el, szintén dekorfóliás és a minták tekintetében széles választék áll rendelkezésre, emellett pedig lehetősége van intarziát és edzett üveget kérni bele.

Haladva a sorban, a festett ajtók esetében, melyet bárhol használhatnak, a színek terén széles paletta áll rendelkezésére és lehetősége van különböző mintát és krómcsíkot is kérni.

Végül pedig a vákuumfóliás termékek, melyek a legerősebbek és több mint 50 szín közül lehet választani. A döntés az ön kezében van.

  • Harmadik lépés, hogyan zajlik a beltéri ajtó csere?

Először is, a korábbi nyílászárót el kell távolítani. Ilyenkor számolni kell vele, hogy a korábbi betétek helye mentén, valamennyire meg fog sérülni a fal, de nem kell emiatt aggódni, könnyedén ki lehet javítani és a végén nem fog látszani semmilyen sérülés. Miután sikerült eltávolítani, ellenőrizni kell, hogy a falnyílás megfelelő szélességű e. Ez azért fontos, mert előfordul, hogy beltéri ajtó csere előtt sokan önmaguknak mérik le a méreteket, ami akkor nem tűnik nehéznek, de a beszereléskor problémát jelenthet, hiszen előfordulhat, nem lesz jó a méret. Lehet menteni a helyzetet, de a későbbi problémák elkerülése végett, inkább kérjen megrendeléskor egy ingyenes felmérést.

Visszatérve a tokra, előbb összeállítják a mozgó részeket, majd rögzíteni kell a szerkezetet a jövendőbeli helyére. Ilyenkor ellenőrizni kell, hogy a tok vízszintesen és függőlegesen is jól legyen elhelyezve, ha kell, ékeléssel lehet pontosítani. Mivel előfordulhatnak hézagok, azokat mindig purhabbal szokás kitölteni, ami extra szigetelést is biztosít.

Mindezek után, előkészítjük a kilincs és siltek helyét és felszereljük azokat. Nem szabad megfeledkezni a tokborításról sem, ezt is ugyanúgy össze kell szerelni, majd felhelyezni a helyére.

Lassan vége is a beszerelésnek, hiszen már csak az lapot kell a helyére rakni és az utolsó simításokat kell elvégezni. Utolsó feladat pedig a szereléssel járó hulladék eltakarítása, ami miatt egyetlen megrendelőnknek sem kell aggódnia, mivel munkánk befejeztével mindet elszállítjuk és nyugodtan élvezheti megszokott és kiegyensúlyozott életét, a beltéri ajtó csere után.

vissza