Újat a nappaliba: hogyan zajlik egy beltéri ajtó csere?

2018.04.01.

Újat a nappaliba: hogyan zajlik egy beltéri ajtó csere?

Mostanában rengeteg ember dönt úgy, hogy lecseréli eddigi, öreg beltéri nyílászáróit. Ez a hullám, amely pár éve kezdődött, egyre több háztatást ér el, azonban hogy ennek mik lehetnek az okai, és mi az egyenes következménye, azt másik cikkre hagyjuk. A mi mostani témánk sokkal közelebbi ennél: Mire számíthatnak azok, akik arra szánják magukat, hogy meglévő belső nyílászáróikat lecseréljék?

Kell -e áldozatokat hozniuk? Gyötrelmes feladat elé néznek? Anyagilag megterhelő? Erre vetünk most egy pillantást, amikor azt vizsgáljuk: hogyan is zajlik le egy beltéri ajtó csere? Ami vitathatatlan, az a tény, hogy régebbi ajtók jól szolgáltak: legyen szó tömör fáról, vagy egyszerűbb, olcsóbb lemezről, a számukra kijelölt időt kitöltötték, a kezeléstől és az igénybevételtől függően talán még mindig jónak tűnhetnek, de az igazság az, hogy már van jobb lehetőség is, ami olcsón elérhető a piacon: az MDF alapanyagból készült nyílászárók.

De mik is ezek az új, modern típusú termékek? Miben másabbak, mint a régi, jól megszokott és kipróbált társaik? Beltéri ajtó csere szempontjából ez nem számít. Ami már érdekesebb lehet, azt a legalsó szinten találjuk meg, az alapanyagukban: a fát és farostlemezt felváltotta az MDF, ami egy mesterségesen előállított, félig szintetikus eredetű faanyag. Úgy készül, hogy a természetes fa rostjait műgyantával keverik, aztán ezt a masszát táblákká öntik. Előnye, hogy kiküszöböli a fa legtöbb természetesen kiküszöbölhetetlen gyengeségét, valamint ortogonálisan aniztoróp: minden körüljárási irányból ugyanolyan sűrű, és erős.

Ebből készül a tok, a nyíló keretszerkezete valamint fedőlemeze is. Hogy mi tölti ki a belsejét? Ez egyéni igénytől függ, lehet papírrács, styrofoam hab, vagy akár lyukfúrt faforgácslap is, ezt mindig a vásárló dönti el. Az MDF hiányzik erről a listáról, hiszen túl tömör, nagyon nehézzé tenné a nyílót.

Ha a szerkezet készen van, azt kell eldöntenünk, milyen típust szeretnénk. Sokféle van, azonban most csak a legjelentősebbeket vesszük végig, hiszen témánk mégiscsak a beltéri ajtó csere. Alapvetően két nagy típust különböztetünk meg. Vannak a lamináltak, és a festettek. Máshogy készülnek, de két tulajdonságuk azonban közös: sosem veszítik el a színüket, és sosem kell őket ismét felületkezelni, hogy szépek maradjanak, illetve annyira strapabíróak, hogy több tíz évig is hűen fogják szolgálni gazdájukat.

A típusok pedig:

Laminált ajtók:

  • dekorfóliás: burkolata egy cellulóz fólia, alsó árkategóriás termék, szabványméretben elérhető raktárkészlettel.
  • CPL: melamin-akril réteg védi, rendkívül erős, strapabíró, több mint ötven szín elérhető, egyeid méretekkel.
  • vákuumfóliás: az egyik legerősebb, legmutatósabb a típusok közül, de ez az árán is meglátszik. Felső kategóriás termék.

Festett ajtók: itt nincsenek altípusok, a termék minden egyes példánya ugyanazt a kezelést kapja. Több réteg kiváló minőségű festék a tükörsima felületért, amely színét az egész RAL skálából választhatja ki a vásárló.

De a kis kitérőnk után, lássuk hogyan is zajlik a beltéri ajtó csere! Miért hagytuk a végére ezt a rendkívül fontos témát? Mert sok helyre nincs szüksége, nagyon gyors, egyszerű folyamatról van szó - ha igazi szakemberek végzik. A folyamat a falnyílás előkészítésével kezdődik: a régi nyílászárót el kell távolítani, teljesen, minden alkatrésszel együtt. A nyílót leemelik, a tokot pedig több helyen elfűrészelik, hogy könnyedén ki lehessen feszíteni.

Amint kész vannak, a falnyílást megtakarítják, majd jöhet az új nyílászáró. A tokot beállítják, rögzíti a falhoz, majd a megmaradt réseket purhabbal töltik ki. Fontos megjegyezni, hogy az ajtók utólag szerelhetőek, így a pántokat a burkolat mögül lehet majd állítani. Ha jól végezték a munkát, a nyílót felakasztása után, csak finom állításokra van szükség, és már kész is a munka.

A beltéri ajtó csere folyamata ennyi és nem több, mégis jobb azt szakemberre hagyni! A Tisza Ajtó és Ablak több száz típust biztosít az Ön számára, illetve minden járulékos feladatot elvégez Ön helyett, a szállítástól, a beszerelésen át, a hulladék elszállításáig.

vissza