Ütheted, verheted, de tönkre nem teheted - mennyire bírja a gyűrődést a laminált ajtó?

2017.05.21.

Ütheted, verheted, de tönkre nem teheted - mennyire bírja a gyűrődést a laminált ajtó?

Ha új nyílászárót vásárolunk, sokat hallhatunk arról, mennyire strapabíró, erős vagy épp stabil lehet az épp szóban forgó beltéri ajtó. Ez fontos szempont sokak számára, hiszen a házunk helyiségeit őrző lapok sok esetben nem mindennapi terheléseket kell, hogy kiálljanak, ehhez pedig erős felület és szerkezet kell. Vajon mennyire képes ellenállni a terhelésnek egy laminált ajtó?

Mielőtt erre az izgalmas kérdésre választ keresnénk, nem árt, ha lefektetjük az alapokat. A laminált ajtó mára széles körben elterjedt, annak ellenére is, hogy nem a legolcsóbb lehetőséget képviseli. Emiatt érthető, hogy népszerűségük oka csak a nagyon magas minőségben kereshető.

Ezek az nyílászárók egyszerre nyújtanak jó hő és hangszigetelést, valamint esztétikumot, ezt szerkezeti kialakításuk teszi lehetővé. Az MDF-ből készült váz és borítás csak egy alapot ad, ebbe kerül egy forgácslap, vagy egy speciális styrofoam habréteg, amely páratlan tartást és szigetelést biztosít.

Az ajtólap kinézetéért az a laminátum felelős, amellyel ezeket elfedik. Ezt a műanyag fóliát egy gép vákuum valamint hő segítségével rögzíti, maga a fólia pedig amellett hogy mutatós, és bármilyen marással ékesített felületre tökéletesen ráfeszül, rendkívül erős is.

Hogy mennyire erős, mennyire strapabíró? Az eladók és a vevők kedvenc, egyébként nagyon destruktív tesztje, az "ajtólap a tízforintos ellen" nevet is viselhetné, a végrehajtása pedig pontosan az, aminek elsőre hallatszik: egy érdes fémfelület élével kegyetlen ostrom alá vesszük a laminált ajtó CPL, vagy vákuumfóliás felületét, azt felmérendő mennyire képes ellenállni a karcolásnak, horzsolásnak.

Az eredmény mindig meglepő, legalábbis a vásárlók számára: a felület épp ugyanolyan mint a teszt előtt, pedig az olyannyira durvának tűnik , hogy sok eladó sem meri elvégezni. Ebből a legtöbb potenciális vásárló tökéletesen fel tudja mérni, mit bírhat ki egy ilyen típusú termék: kutyák körmeitől a kulcsok ütődéséig a "támadások" skálája széles, de a lap képes mindet visszaverni, így a potenciális vásárlóból előbb utóbb elégedett vásárló válik. Ha kíváncsi, próbálja ki üzleteinkben!

vissza