A lenyűgöző MDF ajtó

2017.06.11.

A lenyűgöző MDF ajtó

Elgondolkodott valaha azon, hogy miből készülnek napjaink nyílászárói? Amennyiben még nem, de kíváncsi rá, olvasson tovább!

Az MDF ajtó egy újszerű anyagból készül. Fő alapanyaga a fa, azonban ezt nem egy darabban, hanem feldolgozva, őrleményként használják fel benne. A másik fő összetevő a műgyanta, ami ezeket a farostokat egyben tartja. Miután összekeverik ezt a két anyagot, tömbösítik őket, majd a száradást követően nagyméretű táblákat kapunk, melyet ezután sok mindenre fel tudnak használni. Esetünkben ebből nyílászárókat készítenek.

Maga az anyag igen nagy fajsúllyal bír, ebből kifolyólag, mikor MDF ajtót készítenek, nem egy tömör lapból fog állni az egész, amiből kifaragják a helyet a kilincsnek és a zsanérnak. Ahhoz, hogy könnyebben lehessen bánni vele, egy külső váz lesz csak MDF-ből, míg a belseje termékenként eltérően más anyaggal lesz kitöltve. Ennek köszönhető, hogy könnyebb súllyal fog rendelkezni, de szinte nullára csökken a deformálódás lehetősége.

Vásárlóként minimális az esélye annak, hogy az alapanyaggal fizikai kapcsolatba fog lépni. A felszínt minden esetben befedik valamivel, ami lehet egyfajta fólia vagy festék. Ha jól bánnak ezekkel az anyagokkal, akkor tökéletesen simulnak rá az MDF lapokra, így annak belsejét már nem tudjuk megtekinteni.

A festett változatok közül a legtöbben a fehér szín mellett voksolnak, azonban nem árt, ha tudjuk, hogy ez csak az egyik lehetséges opció. Lehetőség van színes festéket választani, a világos daraboktól kezdve az egészen sötét árnyalatokig. Azonban, ahogy a falfestékeknél is, az alapszín a fehér, és a színező anyagot ehhez keverik hozzá, így a sötétebb árnyalatok jóval többe kerülnek, mint a halványabbak.

A másik nagy kategória a fóliázottaké. Itt két nagy csoportot különíthetünk el: a dekorfóliás és CPL ajtókat, előbbi olcsóbb, utóbbi drágább változat. Kettejük közül a CPL ajtó a népszerűbb a vásárlók körében, mivel sok féle módon lehet variálni a kinézetét, míg a dekorfóliás ilyen szempontból kevésbé rugalmas.

Amennyiben van még kérdése az MDF ajtó felépítésével kapcsolatban, keressen meg minket személyesen vagy üzenetben, és mi készségesen válaszolunk rájuk!

vissza